Miljö- och klimatkalendariet (endast online nu!)

Vi började utveckla denna sida med olika geografiska indelningar men nu så här i Coronatider visar vi istället upp så många digitala events vi kan hitta för de förtjänar tittare. Tipsa oss hemskt gärna om det ni har på gång så lägger vi upp.

Anordnare

Titel och mer info

Fältbiologerna

20.04.07 (19:00–20:00)

Aktivistafton: Rädda naturen - hur du kan rädda din lokala natur
Industriernas och storstädernas hänsynslösa utbyggnad hotar allt fler sjöar, skogar, våtmarker och stränder. Men motståndet växer. Över hela världen går människor ihop, i protest mot kalhyggen, gruvor, oljeledningar och annan exploatering. Fältbiologernas vice ordförande Leo Rudberg - som var med och räddade både Ojnareskogen på Gotland och Råstasjön i Stockholm - ger här en pedagogisk steg-för-steg-guide till dig som vill skydda till naturområde med fredliga, politiska medel, med inspiration från Standing Rock, Gallok och Väleskogen.

Studiefrämjandet Skaraborg

20.04.16 (18:30-20:00)

Ett hållbart liv - distansföreläsning
Förändring börjar med ett enda steg. Johanna Stål, redaktör för Caminomagasin.se och författare till bland annat boken Ett hållbart liv, har över 365 tips på steg att börja med.

Hon delar i sin föreläsning med sig av sina bästa tips för en mer hållbar planet och ger ingångar till hur man kan börja, vad som är mest effektivt att lägga sin energi på och kring hur man gör det roligare. Men att göra ”rätt” är inte alltid så lätt och Johanna pratar också om hinder och psykologiska barriärer för att agera hållbart, men ger också tips på hur vi kan nå igenom dessa, både på det personliga planet och på samhällsnivå.

Sthlm Social Innovation Lab

20.04.16 (15:00–16:30)

Klimatwebinar om yttre och inre omställning
Välkommen till ett gemensamt utforskande av yttre och inre omställning med perspektiv från klimatdokumentären Day Zero, demokratin i klimatkrisens tid, omställningsrörelsen samt vägar till bättre samtalskvalité i en tid av ökad polarisering. Ett dialogprojekt för att gemensamt öka vår förståelse och resiliens.

Omställningsnätverket

20.04.16 (19:00–21:00)

Webinarium: Omställningsrörelsen - bortom hållbarhet
Omställningsnätverkets ordförande David Bennett och tidigare ordförande Pella Thiel berättar varför de är så engagerade av denna rörelse och ger en introduktion till vad de menar med omställning egentligen. Varför är fokus på det lokala? Vad gör omställningsinitiativ? Vad menas med inre omställning? Och hur börjar man egentligen?

Hållbar Ekonomi MP Stockholm

20.04.16 (18:00–20:00)

Konsumentmakt – tankar om mobilisering för förändring
Välkomna på nätverksträff med Naturskyddsföreningens chef för Handla Miljövänligt Eva Eiderström med fokus på konsumentmaktens roll i omställningen av ekonomin.

The Climate Collage - Sweden

20.04.17 (16:30–19:30)

Climate Collage Workshop Online
The Climate Collage is a serious game about climate change, based on collective intelligence and creativity. Whether you’re completely new to the topic or quite savvy, you can play the Climate Collage. In 3 hours’ time, you will retrace the IPCC*’s reasoning and you may even have fun doing it! You’ll also have the opportunity to discuss the consequences, challenges and changes that you see are coming or should be coming.

Fältbiologerna

20.04.20 (19:00–20:30)

Måndagsmys med Fältbiologerna: Tema miljörättvisa
Varje måndag 19:00-20:00 kommer Fältbiologerna ordna måndagsmys, öppet för alla mellan 6-26 år. Vi umgås tillsammans över Zoom för att ha trevligt och prata om miljöfrågor med ett nytt tema varje måndag. Tanken är att det ska vara ganska informellt och avslappnat, ett tillfälle att umgås helt enkelt.

Nu på måndag har vi temat miljörättvisa. Hur kan omställningen bli rättvis för alla? Vilka kopplingar finns mellan klimatkrisen och makt, pengar, rasism, patriarkatet och globala orättvisor? Vad borde miljörörelsen göra för att bygga broar till andra rörelser och inkludera fler i kampen? Dessa frågor och många fler kommer vi tillsammans prata om på måndag. Varmt välkomna!

Clarion Hotel Sign

20.04.20 (07:30–09:00)

A Sustainable Start - Webinar
Varannan måndag skapar vi utrymme att inspirera, utveckla möjligheter och ta det där sista steget till action för att göra det vi kan för att bidra till en hållbar planet. Allt från vad du kan göra själv som enskild individ till vad du som företagare kan göra för att skapa minsta möjliga avtryck på vår värld - och framförallt, vi strävar mot att hitta och ta actions som skapar effekt

Ingenjörer för Miljön

20.04.27 (18:00–19:00)

MILJÖL om bildelning #nevsshare
Ikväll gästas vi av Charlotte Eisner som efter många år i elektrifierings- och laddvärlden nu utvecklar ett mobility ECO system för den smarta staden på NEVS. Charlotte var medgrundare och VD på laddteknikbolaget Charge Amps. Därefter bidrog Charlotte till DEFAs framgångsrika satsning på laddsystem för elbilar. Charlotte är en drivande pionjär i omställningen till hållbar mobilitet. Hon sitter i Electricitys styrelse och är med i NEVS engagemang i Hammarby Sjöstad 2.0 samt i 2030 sekretariatet och i BilSwedens nya Mobility-as-a-Service grupp.

Rebecka Le Moine

20.04.28 (14:00–15:00)

Webbinarium om tillväxtkritik
Vi befinner oss i en hälsokris utan motstycke i modern tid. Men det kommer en tid efter coronakrisen, och frågan är hur vi då kan bygga upp ett bättre samhälle. För att diskutera det bjuder jag in till en föreläsningsserie online, på temat: Bortom coronakrisen, hur kan vi bygga upp ett bättre samhälle?

I nästa avsnitt tar vi an den överideologi som går tvärs över den etablerade politiken, från vänster till höger all politik - vi angriper tillväxtparadigmet. En ökande BNP är ett politiskt mål, men för att få BNP att växa krävs uttag av naturresurser.

Är en blomstrande ekonomi samma sak som en ständigt växande ekonomi? Vad är syftet med en växande ekonomi, och måste en ekonomi växa för evigt? Är det rimligt att vi alltid ska kunna producera mer, och till vilket pris?

Naturskyddsföreningen

20.04.29 (09:30–11:00)

Omstart som nystart: från coronakris till fossilfrihet
Vad kan coronakrisen lära oss om samhällets och politikens kapacitet att hantera andra kriser, såsom klimatförändringarna? Den pågående coronapandemin har ställt världen på ända. Regeringar världen över har på några få veckor vidtagit åtgärder som innebär stora ingripanden i samhällets sociala och ekonomiska strukturer. Det är en omställning utan motstycke i modern tid, och den är smärtsam men nödvändig.

Jordens Vänner / Friends of the Earth Sweden

20.05.05 (18:30–20:30)

Jorden vi ärver- digitalt filmparty och diskussion med skaparen
Inför vår nästa filmvisning är vi glada över att välkomna Maximilian Isendahl från Jord Åt Folket, för att diskutera hans film "Jorden vi ärver - en global kamp i jämtländskt perspektiv". Filmen handlar om kampen för matsuveränitet i Sverige, effekterna av EU:s inträde i politiken och utnyttjandet av marken och landsbygden. I filmen möter vi bland annat Torgny Östling, ordförande för NOrdbruk - den svenska medlemsorganisationen i den globala småbrukarrörelsen La Via Campesina

Studiefrämjandet Skaraborg, Camino m.fl.

20.05.05 (20:30–21:30)

Ett hållbart liv - distansföreläsning
Förändring börjar med ett enda steg. Johanna Stål, redaktör för Caminomagasin.se och författare till bland annat boken Ett hållbart liv, har över 365 tips på steg att börja med.

Hon delar i sin föreläsning med sig av sina bästa tips för en mer hållbar planet och ger ingångar till hur man kan börja, vad som är mest effektivt att lägga sin energi på och kring hur man gör det roligare. Men att göra ”rätt” är inte alltid så lätt och Johanna pratar också om hinder och psykologiska barriärer för att agera hållbart, men ger också tips på hur vi kan nå igenom dessa, både på det personliga planet och på samhällsnivå.

Klimatprata

20.05.06 (17:00 - 18:00)

Svårigheter i klimatsamtal - digital träff
Onsdagen den 6 maj kl. 17-18 kommer vi ha en digital träff där vi undersöker sektionen om ”Svårigheter i klimatsamtal”. Hur kan texten utvecklas och fördjupas? Finns det perspektiv som saknas här? Samtalstekniker vi kan lägga till?

KF - Klimatföreningen

20.05.07 (09:00–16:00)

KI Sustainability Day 2020 - save the date!
A sustainable consumption and production of goods and services is necessary to reduce the negative impact on the climate and the environment as well as on people's health. This year KI Sustainability Day will be conducted online and focus on Sustainable Development Goal 12.

During the day we will be having online lectures, discussions and other types of activities. The schedule for the day will soon be announced!

Miljöpartiet de gröna i Skarpnäck

20.05.07 (18:00–20:00)

Lokalt klimatarbete - digitalt öppet möte
Vi bjuder in experter, opinionsbildare och andra spännande personer till samtal om hur Stockholm stad arbetar med klimatanpassningar och tar reda på vad som händer ute i stadsdelarna och vad vi kan göra i vår vardag för att bidra till att minska utsläppen och skapa en mer hållbar framtid.

Fores

20.05.08 (08:30–09:30)

Webbinarium: Varmare klimat – iskall nyhet?
Blev 2019 året då klimatet gick från iskall till, om inte stekhet, i alla fall varmare nyhet? Blev klimatet till och med den absolut största nyheten? Hur har Greta-effekten synts på tidningssidor, i radio och tv? Vilka medier skriver och sänder mest och till vem riktas det? Hänger näringslivsmedia med på tåget? Och hur skildras de som drabbas allra hårdast av klimatkrisen?

Djurens Rätt

20.05.09 (09:30)

Sommarturné-kickoff med Djurens Rätt
Vill du hänga med på Sveriges förmodligen största ideella informationssatsning? På sommarturnén besöker Djurens Rätt roliga festivaler och sommarevenemang med volontärer och turnécoacher. För att på bästa sätt utbilda och peppa inför sommaren anordnar Djurens Rätt tre kickoffer. Häng på!

Omställning Österbotten och Omställningsnätverket

20.05.11 (12:00–14:00)

Skogsträdgårdar
Välkomna till åttonde webinariet i serien Samtal om lokal matförsörjning i Coronakrisens skugga. Den här gången är det tillsammans med Philipp Weiss som avslöjar hemligheten bakom skogens förmåga att producera ett överflöd av grönska från tidig vår till sen höst. Skogsträdgårdsodling är en odlingsteknik djupt förankrad i ekologin med stor potential för självhushållaren.

Natur i Stockholms stad

20.05.14 (12:00–13:00)

Webbinarium - Biodiversity in Cities
Den 14 maj bjuder Stockholms stad, tillsammans med Association of Diplomats Stockholm, Frankrikes Ambassad i Sverige, Franska Institutet, Tysklands ambassad i Sverige och organisationen Stockholm Loves Pollinators in till ett webbinarium om biologisk mångfald i städer.

Cradlenet

20.05.19 (15:00 - 16:00)

Cirkulär stadsutveckling med digitalisering och AI
I detta spännande seminarium belyses utmaningarna och möjligheterna att med hjälp av digitaliseringens kraft påskynda omställningen till ett cirkulärt samhälle.

Städernas tillväxt kan driva omställningen till ett mer cirkulärt och hållbart samhälle, om man samtidigt tar de globala målen i beaktning. Här kan även beslutfattare göra stor skillnad när prioriteringar ska göras inom bostadsutveckling, mobilitet och ekonomisk tillväxt.

Biologiska Mångfaldens Dag

20.05.19 och 20.05.22 (Flera tider)

Digital Naturfestival på Biologiska Mångfaldens dag
Det blir ett annorlunda firande av Biologiska mångfaldens dag 22 maj i år på grund av coronapandemin. Dagen som på kort tid blivit en av Sveriges största naturhögtider med hundratals aktiviteter blir i år även en digital naturfestival med mängder av livesändningar. Sveriges naturföreningar skapar tillsammans ett späckat program med allt från uppvisningar av vackra naturområden till tips om hur du gynnar biologisk mångfald i din trädgård.

Naturskyddsföreningen

20.05.22 (10:00–15:00)

LIVE: Så kan du hjälpa den biologiska mångfalden i din trädgård
Många djur och växter har det tufft just nu. Ett exempel är bina. Mer än en tredjedel av våra vilda bin är hotade. Men som tur är finns det saker att göra för att underlätta livet för våra vilda trädgårdsmästare. Vi pratar med Per Bengtson, biolog på Naturskyddsföreningen. Samtalet direktsänds på Naturskyddsföreningens Facebooksida.

Rebecka Le Moine

20.05.22 (10:00–11:00)

Världen bortom Coronakrisen: Ekocidlagstiftning?
Vi befinner oss i en hälsokris utan motstycke i modern tid. Denna akuta kris kommer i en tid av ekologisk kris, även den utan motstycke; arter utrotas i en takt världen inte upplevt sedan dinosaurierna dog ut. Och, det kommer en tid efter coronakrisen.

Är det möjligt att ställa om samhället för att värna om naturens hälsa? Är ekocid som internationellt brott en möjlig väg framåt?

Vegoforum

20.05.27 (12:00–13:15)

Vegoforum 2020 Digital Vego i skolan: så jobbar kostcheferna
Under seminariet får vi höra kostcheferna Sara Jervfors (Södertälje och Gnesta) och Alain Grenard (Karlstad) prata om hur de jobbar med hållbar skolmat med mer vego i sina kommuner. Båda kommunerna har jobbat framgångsrikt med detta och kostcheferna delar med sig av sina framgångsrecept för kommunala vegosatsningar.

Medveten Konsumtion

20.06.02 (12:00–13:00)

Webinarium: Medveten Konsumtion nu!

Medborgarskolan (Stockholm) och Emilia - köpstopp och klimat

20.06.03 (19:30–21:00)

Webinar-Så får du ett enklare liv med köpstopp!
Har du funderat på köpstopp och är du nyfiken på hur du kan skapa ett härligt och annorlunda ”här och nu” i ditt liv? Är din tillvaro inte riktigt som du önskar? I det här webinariet kommer du få ökad kunskap kring VARFÖR du ska testa ett köpstopp och HUR man praktiskt går tillväga. För att öka på dina chanser att lyckas blir du också inbjuden till en gemenskap kring köpfrihet.