Bästa boktipsen inom klimat och miljö

Vi har samlat de bästa böckerna för ett mer hållbart liv. Läsvärda böcker inom klimat och miljö tillsammans med Adlibris. Det fina med just den här listan är att en liten slant för varje bok du köper går vidare till mer solenergi i världen via vårt samarbete med Trine. Vill du istället ha 3% cashback på ditt köp? Gå med i Refunder så får du dessutom 50 kr i extra cashback.

Bokomslag

Titel och länk

Omslaget av The Future We Choose av Unknown

The Future We Choose

Vi kan överleva klimatkrisen. Den här boken visar oss hur. Vi har två val för vår framtid, som fortfarande är oskriven. Den kommer att formas av vem vi väljer att vara just nu. Så hur kan vi förändra världens historia? Framtiden vi väljer är en passionerad uppmaning från FN: s tidigare verkställande sekreterare för klimatförändringar, Christiana Figueres och Tom Rivett-Carnac, politisk strateg för Parisavtalet. Vi kan fortfarande avvärja det värsta och hantera de långsiktiga effekterna av klimatförändringar, men vi måste agera nu. Vi vet vad vi behöver göra, och vi har allt vi behöver för att göra det. Praktisk, optimistisk och givande, The Future We Choose är en bok för varje generation, för oss alla som känner oss maktlösa inför klimatkrisen. Detta är den sista timmen: den kan vara vår bästa. Men vi måste agera nu.

Författare: Unknown
ISBN: 9781786580368
Till solenergi: 2,30 kr
>> Köp boken hos Adlibris

Omslaget av A Life on Our Planet av David Attenborough

A Life on Our Planet

I am 94. I've had an extraordinary life. It's only now that I appreciate how extraordinary.

As a young man, I felt I was out there in the wild, experiencing the untouched natural world - but it was an illusion. The tragedy of our time has been happening all around us, barely noticeable from day to day - the loss of our planet's wild places, its biodiversity.

I have been witness to this decline. A Life on Our Planet is my witness statement, and my vision for the future. It is the story of how we came to make this, our greatest mistake - and how, if we act now, we can yet put it right.

We have one final chance to create the perfect home for ourselves and restore the wonderful world we inherited.

All we need is the will to do so.

Författare: David Attenborough
ISBN: 9781529108279
Till solenergi: 2,95 kr
>> Köp boken hos Adlibris

Omslaget av Skavank : laga, vårda och uppskatta det gamla och nötta av Isabelle McAllister

Skavank : laga, vårda och uppskatta det gamla och nötta

Skavank är en blandning av teori, inspiration och praktisk handbok som vill hjälpa oss att se på våra saker med nya ögon och lära oss hur vi bäst kan laga och vårda dem.

Isabelle McAllister, som arbetat med nytänkande byggprojekt och DIY i hela sitt vuxna liv, berättar här om slit- och slängsamhällets utveckling och gamla synsätt och tekniker; hon går igenom olika materials egenskaper, ger tips på lagningar som både syns och inte syns och visar inspirerande förvandlingsprojekt.

Författare: Isabelle McAllister
ISBN: 9789113113142
Till solenergi: 3,40 kr
>> Köp boken hos Adlibris

Omslaget av Bright Green Lies av Derrick Jensen

Bright Green Lies

Bright Green Lies systematically debunks many of the lies and distortions that characterize the discourse of those who argue that 'technology will stop global warming' or that 'technology will save the planet.' The book has a chapter devoted to debunking claims that each of following will individually or collectively power this culture sustainably; or help the planet: solar power, wind power, recycling, 'efficiency, ' batteries and other forms of energy storage, changes in the electrical grid, and hydropower. The authors also provide their own solutions, and more importantly, a way of looking at these problems that centers on the health of the planet.

Författare: Derrick Jensen
ISBN: 9781948626392
Till solenergi: 3,50 kr
>> Köp boken hos Adlibris

Omslaget av Eat Good: recept som förändrar världen av Johan Rockström, Victoria Bignet, Malin Landqvist, Gunhild Stordalen

Eat Good: recept som förändrar världen

Det här är kokboken som hjälper dig att rädda världen i ditt eget kök. Inget annat påverkar vår miljö och jordens klimat så mycket som framställningen av mat och vår matkonsumtion. Detta är mänsklighetens största enskilda utmaning, för samtidigt som denna miljöpåverkan måste minska, behöver jordens växande befolkning förses med hälsosam mat där produktionen håller sig inom planetens gränser.

Svaren är inte alltid enkla och entydiga. Forskare över hela världen brottas med dessa utmaningar. Alla är dock överens om att det finns enormt mycket som går att göra hemma i köket – det är där som den egna förändringsresan måste börja.

Författare: Johan Rockström, Victoria Bignet, Malin Landqvist, Gunhild Stordalen
ISBN: 9789171264374
Till solenergi: 4 kr
>> Köp boken hos Adlibris

Omslaget av Klimatkrisens Sverige: så förändras vårt land från norr till söder av Erika Bjerström

Klimatkrisens Sverige: så förändras vårt land från norr till söder

Sverige blir grönare, varmare och blötare. Faktum är att uppvärmningen går dubbelt så snabbt här jämfört med det globala genomsnittet eftersom vi är ett arktiskt land. Kalfjällen växer igen och den nya fjällfågeln kommer att heta bofink, gäddan slår ut rödingen när fjällsjöarna värms upp. Och detta är bara början, om hundra år kommer tusentals öar i Stockholms skärgård att vara utplånade när vattennivån stigit.

I en skildring som rör sig från Abisko till Ystad berättar SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström om ett Sverige som nu förändras för evigt. Hon har träffat forskare som berättar om sina senaste upptäckter. Som en röd tråd löper deras växande oro och kommentaren "det går fortare än vad vi trodde". Det är den första boken i sitt slag som utifrån forskningen på landets universitet och lärosäten beskriver hur Sverige förändras av det varmare klimatet.

Författare: Erika Bjerström
ISBN: 9789113105895
Till solenergi: 3,58 kr
>> Köp boken hos Adlibris

Omslaget av Bättre begagnat: vårda och laga det du har av Johan Tell

Bättre begagnat: vårda och laga det du har

Slit och släng? Nej, vårda och behåll! Ta hand om dina saker och reparera vid behov, så håller de längre – en urgammal kunskap som håller på att gå förlorad.

För den som kan knepen är det lätt. Med rätt omvårdnad för rätt sak blir livet lite enklare, billigare och skönare. Lär dig laga stolar, byta cykeltrampa och ta bort rost från verktyg. Förläng livet på kläder, vitvaror och elektroniska prylar. Få koll på vad du kan reparera själv och vad du bör överlåta åt experter. Boken har tagits fram i samverkan med Blocket och deras kunder, så här finns en stor bredd av smarta tips om allt från smycken till friluftsprylar.

Författare: Johan Tell
ISBN: 9789171265296
Till solenergi: 3,10 kr
>> Köp boken hos Adlibris

Omslaget av Ut i naturen: Naturskyddsföreningens guide - utflykter, äventyr, upplevelser av Erik Hansson

Ut i naturen: Naturskyddsföreningens guide - utflykter, äventyr, upplevelser

Att ta klivet ut i naturen kan vara en utmaning. Vart ska man gå? Och vad gör man där? Att bara gå ut i skogen och skärpa sinnena kan vara ett första steg. Men det finns så mycket mer att upptäcka i naturen året runt, så många små och stora upplevelser som du – och familjen – inte får missa. Som att spana efter vårtecken eller höstens fågelsträck. Leta efter spår i snön eller knoppar på träd. Skåda stjärnor eller se norrsken. Gå på grodkonsert eller lyssna på ugglor. Spela artbingo med barnen eller åka på björnsafari. Naturskyddsföreningens guide ger dig inspiration till att hitta ut i det fria och kunskap som lyfter dina naturupplevelser till en ny nivå. För ju mer du vet, desto mer kommer du att upptäcka.

Författare: Erik Hansson
ISBN: 9789178871254
Till solenergi: 3,36 kr
>> Köp boken hos Adlibris

Omslaget av Prata med barn om klimatet: En handbok av Frida Berry Eklund

Prata med barn om klimatet: En handbok

Hur kan vi prata med barn om klimatet på ett sätt som väcker motivation, hopp och handlingskraft? Vilken kunskap och vilka verktyg behöver vi?

I Prata med barn om klimatet väver Frida Berry Eklund samman personliga berättelser, samtida forskning och fakta och skapar engagemang och gemenskap kring vår mest avgörande fråga klimatkrisen. En fråga som angår oss alla och inte minst våra barn.

Från ett vardagsperspektiv och utan pekpinnar manar Berry Eklund till reflektion, samtal och handling. Vi måste våga prata vitt och brett om klimatet, hemma, i skolan och långt bortom politiska ställningstaganden eller duktighetstävlingar i återvinning.

Författare: Frida Berry Eklund
ISBN: 9789127828681
Till solenergi: 3,19 kr
>> Köp boken hos Adlibris

Omslaget av Klimatsynda! av Mattias Goldmann

Klimatsynda!

Mattias Goldmann är en av landets mest inflytelserika klimatprofiler. I sin nya, syndigt optimistiska bok visar han hur vi en gång för alla kan lyckas med utmaningen att rädda klimatet. Under alla år av opinionsbildning har han och andra klimatdebattörer fokuserat på uppoffringar och försakelser, att ”vi måste byta livsstil för att rädda klimatet”. Därmed har de hela tiden skickat en signal att det som är ohållbart och dåligt för klimatet egentligen är roligare och mer attraktivt. Den signalen – menar Mattias Goldmann – är det dags skrota. För det är ju trots allt mänskligt att lusta och synda...

Mattias Goldmann går dödssynd för dödssynd igenom de skarpaste argumenten, de bästa exemplen på lyckade hållbarhetsprojekt från runtom i världen och de roligaste utmaningarna vi alla kan ta oss an för att tillsammans ställa om en gång för alla. Detta är en bok som är lika angelägen och användbar för privatpersoner som företag och organisationer från lokal till global nivå.

Författare: Mattias Goldmann
ISBN: 9789189043206
Till solenergi: 2,98 kr
>> Köp boken hos Adlibris

Omslaget av Klimatsmart trädgård : plantera och odla för hållbarhet av Susanna Rosén

Klimatsmart trädgård : plantera och odla för hållbarhet

Hur skapar man en hållbar och klimatsmart trädgård? Det är frågan många trädgårdsinnehavare ställer sig idag, då klimatkris och nedgången i antalet pollinerande insekter står för de stora rubrikerna.

Susanna Rosén ger i boken en mängd konkreta råd kring vad man själv kan göra i sin trädgård för att spara på resurserna, ta tillvara det som finns i stället för att köpa nytt samt gynna pollinerande insekter som bin, humlor, fjärilar och andra nyttodjur.

Författare: Susanna Rosén
ISBN: 9789113103655
Till solenergi: 2,98 kr
>> Köp boken hos Adlibris

Omslaget av Åtta steg mot avgrunden - Vårt framtida liv på planeten av Jonathan Jeppsson

Åtta steg mot avgrunden - Vårt framtida liv på planeten

Vad väntar oss när klimatet allt mer kollapsar? Hur illa ute är vi egentligen? Vad är det för hemskt som ruvar vid århundradets slut? I boken Åtta steg mot avgrunden ger sig en av Aftonbladets främsta klimatjournalister in på en resa mot mörkrets hjärta för att ge svar på dessa ödesfrågor.

I åtta delar, en för varje årtionde, beskriver han med hjälp av en stor mängd vetenskapliga rapporter och intervjuer med forskare vad som kommer att hända med jorden och dess invånare under detta århundrade.

Författare: Jonathan Jeppsson
ISBN: 9789177750871
Till solenergi: 2,40 kr
>> Köp boken hos Adlibris

Omslaget av En annan framtid : Magnus Carlsons hållbarhetsresa av Johanna Stål, Magnus Carlson

En annan framtid : Magnus Carlsons hållbarhetsresa

I ”En annan framtid” får läsaren följa med på Weeping Willows-sångaren Magnus Carlsons personliga och inspirerande hållbarhetsresa mot ett klimatsmartare liv. Alla behöver lägga om sitt sätt att leva, men hur? Magnus har ställt om och visar att det inte är så svårt. Att börja i det lilla och därifrån ta det steg för steg gör att alla förändringar känns naturliga - och dessutom är det rätt kul! Läs mer om hur man kommer igång och ställer om hemma och på jobbet, om klimatpsykologi, att resa och äta mer klimatsmart, hållbarhet och ekonomi - och vad experterna tänker om hur man bäst förbereder sig inför framtiden. Här finns inga pekpinnar eller skuldbeläggande, däremot många konkreta tips och klimatförebilder att inspireras av! Medförfattare är journalisten och författaren Johanna Stål.

Författare: Johanna Stål, Magnus Carlson
ISBN: 9789137155593
Till solenergi: 2,75 kr
>> Köp boken hos Adlibris

Omslaget av Portionen under tian: bra mat för dig, din plånbok och planeten av Hanna Olvenmark

Portionen under tian: bra mat för dig, din plånbok och planeten

Hanna Olvenmark är dietist och hängiven snåljåp, och hon har en mission: att slå hål på myten om att hälsosam mat bara är till för dem som har tid, ork och framför allt pengar. I tre år har hon drivit den omåttligt populära bloggen Portionen under tian där hon visar på fördelarna med att leva snålt både för plånboken, miljön och kroppen.

I kokboken Portionen under tian bjuder hon på över 50 vegetariska recept där varje portion kostar max 10 kronor. Det blir även 300-kronorsveckor med tillhörande inköpslistor och recept, samt allmänna stay cheap-tips för både storhandlingen, jobblunchen och utemiddagen. Om en med ute menar ute i naturen.

Författare: Hanna Olvenmark
ISBN: 9789177750567
Till solenergi: 1,48 kr
>> Köp boken hos Adlibris

Omslaget av Slow fashion : din guide till smart och hållbart mode av Jennie Johansson, Johanna Nilsson

Slow fashion : din guide till smart och hållbart mode

VARJE ÅR KASTAR den genomsnittlige svensken hela åtta kilo kläder rakt ner i soporna. Kanske är plaggen av så dålig kvalité att de går sönder redan efter en användning, eller så håller de bara inte för de allt snabbare trendväxlingarna. Innerst inne vet vi att allt detta köp-och-slängande är ohållbart men hur ska vi göra i stället? I en bok som är lika delar modemanifest och praktisk handbok besvarar Jennie Johansson och Johanna Nilsson frågor som: Vad är för- och nackdelarna med bambuviskos? Vad är fegmärkning, greenwashing, och hur lagar man ett par jeans så att det blir riktigt snyggt? Helt enkelt hur får man sin garderob att hålla längre? Oavsett om du är en modeälskande klädnörd eller om kläder bara är något du använder till att skyla din kropp, är denna bok en ovärderlig hjälp på vägen mot ett mode där eftertanke, medvetenhet och miljö står i fokus.

Författare: Jennie Johansson, Johanna Nilsson
ISBN: 9789170379161
Till solenergi: 3,40 kr
>> Köp boken hos Adlibris

Omslaget av Klimatpsykologi: Hur vi skapar hållbar förändring av Frida Hylander, Kali Andersson, Kata Nylén

Klimatpsykologi: Hur vi skapar hållbar förändring

Klimatpsykologi visar hur vi med kunskap om människans beteenden, känslor och perception och med kunskap om hur vi organiserar oss och samarbetar kan hitta verktyg för ett mer hållbart och effektivt klimatarbete.

Det här är boken för dig som vill agera aktivt för klimatet, i din roll som ledare, beslutsfattare och medmänniska. Den är för dig som är engagerad i miljörörelsen, för dig som har en position i samhället med möjlighet att påverka och för dig som själv börjat göra förändringar men är frustrerad över att kompisarna eller politikerna inte gör sin del.

Författare: Frida Hylander, Kali Andersson, Kata Nylén
ISBN: 9789127825574
Till solenergi: 3,75 kr
>> Köp boken hos Adlibris

Omslaget av Gör skillnad! från klimatångest till handlingskraft av Emma Sundh, Maria Soxbo, Johanna Nilsson

Gör skillnad! från klimatångest till handlingskraft

8 oktober 2018, samma dag som FN släppte den klimatrapport som slog fast att vi behöver fördubbla ansträngningarna för att nå 1,5-gradersmålet, bildade Johanna Nilsson, Maria Soxbo och Emma Sundh Klimatklubben. Målet var att omvandla den utbredda klimatångesten till engagemang.

Samma sak vill de göra med den här boken, som med hjälp av experter, hårda siffror och inspiration visar hur man steg för steg kan leva ett mer hållbart liv. Den utgår från individens perspektiv (varje läsare ska kunna sätta egna klimatmål) men visar också vikten av normförskjutning, konsumentmakt och politisk påtryckning. Här finns bland annat kapitel om mat, boende, transporter, kläder, jobb och barn, och varje läsare kan hitta sin startposition och se vilka steg som gör störst skillnad.

Författare: Emma Sundh, Maria Soxbo, Johanna Nilsson
ISBN: 9789113097671
Till solenergi: 3,20 kr
>> Köp boken hos Adlibris

Omslaget av Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv av Johanna Stål & Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv

Boken är årets bok från Naturskyddsföreningen 2018 men tipsen i boken är fortfarande mycket aktuella. Den innehåller 365 tips för ett mer hållbart liv så alltså ett tips för varje dag under ett år. Tipsen är sorterade i kapitel som till exempel; vardagen, festen, arbetet

Författare: Johanna Stål & Naturskyddsföreningen
ISBN: 9789174248173
Till solenergi: 3,45 kr
>> Köp boken hos Adlibris