Det här är en berättelse om kläder. Det handlar om kläderna vi bär, de som tillverkar dem och den påverkan industrin har på vår värld. Priset på kläder har minskat i årtionden, medan de mänskliga och miljömässiga kostnaderna har ökat dramatiskt. ”The True Cost” är en banbrytande dokumentärfilm som drar undan förlåten och frågar oss att överväga, vem betalar egentligen priset för våra kläder?
Filmat i länder över hela världen, från de mest glamorösa catwalkarna till de mörkaste slumområdena och med intervjuer med världens främsta påverkare, inklusive Stella McCartney, Livia Firth och Vandana Shiva, är ”The True Cost” ett enastående projekt som bjuder in oss på en ögonöppnande resa runt om i världen och in i livet för de många människor och platser bakom våra kläder.
Vi följer forskare som undersöker den globala uppvärmningens påverkan på allt levande. Hur kommer framtiden att se ut för djur, växter, hav och städer? Serie på tre avsnitt. Finns att se på UR Play fram till 31 juli 2025.
På sextiotalet slog miljögifterna ut många fåglar och skapade en tyst vår. Nu är vi där igen. En lång rad fågelarter vi lärt oss älska och ta för givna minskar kraftigt och luften fylls inte längre av deras röster. Men nu är det inte gifterna. Hela landskapet har blivit fågelfientligt. (Finns att se på SVT Play fram till den 1 juli 2023)
Klädindustrin står för en gigantisk klimatpåverkan, ändå verkar vi handla, och slänga, alltmer kläder. De snabbaste klädföretagen växer så det knakar, men vad gör de åt sitt klimatavtryck? Vilken roll har influencers i modehetsen? Och vad händer i Bryssel som för alltid kan förändra snabbmodet? I studion: Entreprenören Sara Wimmercrantz, Kappahls hållbarhetschef Sandra Roos och influencern Anitha Clemence. Programledare: Carolina Neurath Bengtsson.
En serie om de viktigaste vägvalen vi har framför oss i klimatomställningen. Trots att alla är överens om att utsläppen ska minska så har konflikterna växt kring hur och var det ska ske. Finns det hopp och var ska vi landa? Programledare: Camilla Kvartoft.
De stora oljebolagen har genom egen forskning tidigt känt till fossila bränslens påverkan på klimatet. Men i stället för att varna om riskerna har de aktivt spridit missledande information och motarbetat övergången till alternativa energikällor.
Australiens torra skogar har alltid brunnit. Eucalyptusträden är anpassade till det. Men under den svarta sommaren 2019 slukade eldstormen allt i sin väg. Tretusen bostäder brann upp, minst nio människor dog. Oräkneliga vilda djur blev också lågornas offer när skogarna förvandlades till aska. (Finns att se på SVT Play fram till 1 juli 2023)
Komikern Robin Paulsson och antropologen Katarina Graffman tar reda på hur vi svenskar konsumerar, vad vi tror är bra för miljön och vilka historier som döljer sig bakom våra vanliga vardagsprylar. En serie från UR.
Fem olika oceaner täcker två tredjedelar av vår planet. I verkligheten hänger allt havsvatten samman och hur det systemet fungerar påverkar allt liv. Dessvärre är havet idag på sina håll så förorenat och överexploaterat att det är dags för en ordentlig obduktion.
Efter årtionden av lyx, överflöd och en till synes omåttlig efterfrågan på kläder står modevärlden vid ett vägskäl. Den globala uppvärmningen och hållbar utveckling, kulturell representation och appropriering, jämlikhet och genus; de politiska frågor som håller på att förändra världen i grunden går inte längre att ignorera. Kreatörer och varumärken utsätts för allt skarpare granskning. Hur tacklar modebranschen utmaningarna den står inför, och hur förhåller den sig till denna nya verklighet? Kan en slit- och slängindustri överleva i en hållbar framtid? (Finns att se på SVT Play fram till 31 mars 2025)
Hur ser livet ut för dem som lever med extrema temperaturer? Det är omöjligt att göra vardagliga sysslor som att gå till parken med barnen. Människors livsvillkor hotas när djur och skördar drabbas av torka, bränder och sinade brunnar. Det här är en verklighet som allt fler människor riskerar i framtiden. (Finns att se på SVT Play fram till 19 mars 2024)
De senaste trettio åren har antalet insekter minskat drastiskt, i Europa och i världen. Vissa bekämpningsmedel som används i stor skala dödar inte bara oönskade insekter – utan allt liv som kommer i kontakt med dem. Det drabbar bin och fjärilar. Vad gör företagen som tillverkar dessa giftiga medel? (Finns att se på SVT Play fram till den 20 augusti 2024)
Två astronomer åker på en medieturné för att varna mänskligheten om en komet som är på väg mot jorden – men alla verkar för upptagna för att bry sig.
Ett verklighetsbaserat drama om en advokat som riskerar karriären, hälsan och familjen för att avslöja en miljöskandal.
Bara två procent av den plast som produceras i världen återvinns och blir till nya förpackningar. Vad händer egentligen med all den plast vi lämnar till återvinning? Blir den sorterade förpackningen till en ny? Följ med in i en värld av kriminella plasthandlare, löften om återvinning som inte uppfylls och kopplingar mellan olje- och plastindustrin. Det är dags att syna återvinningsbluffen. Tysk dokumentär från 2021. Filmen är en av tre fristående dokumentärer om plast. De övriga är Dokument utifrån: Läskjättens brutna plastlöften och Vetenskapens värld: Den farliga plasten. Filmerna ingår i satsningen Why Plastic, ett omfattande internationellt samarbete mellan tv-stationer över hela världen. (Finns att se på SVT Play fram till den 31 okt 2023)
Programledaren Martin Falklind tar med oss på en resa i våra strömmande vatten, där vi möter vandrande fiskar, hotade urtidsdjur och simmande strömstarar – alla beroende av forsande vatten. Huvudrollsinnehavaren i det här avsnittet är laxen, en fisk med superkrafter.Vi besöker en älvdal där forsarna tystnat, där djur, växter och människor har påverkats av storskalig vattenkraft. Men vi får också se hur mänskliga insatser bidrar till en bättre framtid för livet längs vattendragen – hundratals mil av bäckar och åar har återställts i Sverige, merparten av frivilliga insatser. Del 1 av 3. (Finns att se på SVT Play till 15 april 2022)
Klädföretag producerar allt mer kläder, allt snabbare och långt mer än vi behöver. Tonvis med textilier slängs varje år, trots att produktionen av kläder orsakar enorma koldioxidutsläpp. Varför köper vi så mycket nya kläder? Och vad krävs för att bromsa utvecklingen? I studion: Gina Tricots hållbarhetschef Emma Garrote, Dagens Nyheters klimatredaktör Peter Alestig och influencern Anitha Clemence. (Finns att se på SVT Play fram till den 11 juni 2022)
Frank Erichsen från "Hundra procent bonde" ska få ett danskt samhälle att rädda naturen genom att få alla insekter och bin tillbaka.
Den finns i säckarna vi bär hem från trädgårdshandeln. Samtidigt har den blivit storpolitik och var nära att fälla en regering. Att elda med torv anses så skadligt för klimatet att den ska tas bort som bränsle. När en hotad bransch ska hitta nya vägar riktas blickarna mot vanliga, odlingsintresserade konsumenter. (Finns att se på SVT Play fram till den 31 dec 2022)
Ålen har funnits sedan Atlanten bildades – men på några historiska ögonblick har den nästan utrotats. Vi har fått lära oss att det är de som fiskar och äter ålen som bär ansvaret. Men tänk om det finns en annan förklaring till att en av naturens mest gåtfulla varelser är på väg att försvinna? (Finns att se på SVT Play fram till den 9 maj 2022)
En tickande klimatbomb – som i tysthet släpper ut lika mycket koldioxid som biltrafiken. I Sverige finns platser som en gång band kol under våtmarker som myrar, kärr och mossar. Men när marken torrlades började den läcka växthusgaser. Det finns en lösning för att bromsa utsläppen som de flesta verkar vara överens om. Hur kommer det sig att regering efter regering misslyckas? (Finns att se på SVT Play fram till den 13 juni 2022)
Skogsbiologer varnar för att naturskogarna i Sverige håller på att ta slut. Samtidigt planerar svenska skogsbolag för att fortsätta avverka och plantera ännu mer snabbväxande skog. Blir det någon naturskog kvar? (Finns att se på SVT Play fram till 3 oktober 2023)
Denna film utforskar många aspekter av vårt samhälle. För att ompröva vad som är möjligt i vår värld måste vi överväga vilken typ av värld vi vill leva i. Även om vi hänvisar till det som en civilisation, är det allt annat än civiliserat. Visioner om global enhet och gemenskap har länge inspirerat mänskligheten, men de sociala arrangemangen fram till nu har i stort sett misslyckats med att skapa en fredlig och produktiv värld. Även om vi verkar vara tekniskt avancerade är våra värderingar och beteenden inte det. Möjligheten till en positiv framtid står i skarp kontrast till våra nuvarande sociala, ekonomiska och miljömässiga dilemman.
För 60 miljoner år sedan slog en asteroid ut dinosaurierna. Det var det femte massutdöendet i jordens historia. Nu upplever vi det sjätte och den här gången är vi människor asteroiden. Vi förstör arternas livsmiljöer. Vi förföljer dem och släpper ut främmande arter. Vi förändrar klimatet. Upp till en miljon arter kan vara hotade, varnar David Attenborough. (Finns att se på SVT Play till 16 jul 2022)
När vi låter fattiga länder tillverka våra kläder skapar det jobb och kanske välstånd där och våra egna vatten kan tillfriskna. Men i länder som Indien och Bangladesh får floderna betala ett högt pris för en textilindustri utan miljökrav på sig. Kanadensisk miljödokumentär från 2017. (Finns att se på SVT Play fram till den 30 juni 2023)
Klädindustrin sägs vara den näst största miljöförstöraren i världen, strax efter kol- och oljenäringen. Stacey Dooley undersöker hur vår passion för snabba modetrender göder en industri som producerar ett allt större hot mot naturens resurser. Västvärldens klädkonsumtion ödelägger utvecklingsländernas vattenförsörjning, och Stacey Dooley visar även vilken vilken klimatförstörare din garderob är. Hon ställer de världsledande klädmärkena till svars och frågar vilka steg de tänker ta för att rädda vår planet. (Finns att se på SVT Play fram till den 17 november 2021)
Water Blues Green Solutions berättar historier från hela USA om samhällen som antar nya sätt att tänka på hur man skyddar, återställer och bevarar våra floder och källor till dricksvatten.
Vatten är vår planets absolut viktigaste resurs. Men på flera platser på jorden har klimatförändningar gjort att färskvattnet riskerar att ta slut och det är ett alarmerande problem som måste hanteras nu. Dokumentären är filmad över tre år och följer dem som arbetar vid frontlinjen på tre av våra kontinenter där bristen är som värst. Tillsammans berättar de historien om hur illa läget är men också vad vi kan göra för att stoppa utvecklingen. (Finns att se på SVT Play fram till den 31 mars 2024)
Varje år måste renskötarna i Sibirien passera stora floder med sina hjordar. Det har de alltid gjort men isen måste vara tillräckligt tjock. I dagens varmare klimat har den blivit opålitlig, samtidigt som permafrosten börjat tina. (Finns att se på SVT Play fram till den 31 mars 2023)
Skådespelaren Zac Efron reser över hela världen med hälsoexperten Darin Olien i ett reseprogram som utforskar sunda och hållbara sätt att leva.
Vi vet i dag rätt väl vad våra utsläpp direkt kan leda till. Vad vi inte vet är vad som händer när olika processer sätts igång som förstärker en farlig utveckling, till exempel när regnskogen huggs ner. Vi kan passera kritiska tröskelvärden – och vi riskerar att göra det snart. (Finns att se på SVT Play fram till 30 juni 2024)
I mitten av 80-talet skickade det svenska gruvföretaget Boliden 20 000 ton giftigt avfall till den chilenska staden Arica. Som en följd misstänks tusentals människor ha drabbats av cancer, medfödda missbildningar och neurologiska sjukdomar. Nu kräver de rättvisa. Den inledande rättegången är den mest omfattande i Skellefteå tingsrätts historia. Ett dokumentärt rättegångsdrama om hur medborgarna i den lilla staden Arica tar ett av världens största gruvbolag till rätten. En film av Lars Edman och William Johansson Kalén. (Finns att se på SVT Play fram till den 4 juli 2023)
David Attenborough och forskaren Johan Rockström undersöker hur jordens biologiska mångfald förfaller och hur krisen ännu kan avvärjas. Medverkande: David Attenborough, Johan Rockström
Genom årstider, biologisk mångfald, flyttfåglar, odlingar och en liten skara höns, filosoferar Tina-Marie Qwiberg och Andi Loor om mänskligheten, dess vara och dess förhållande till natur, djur och planeten. Kan man i människans sätt att värdera flockdjur, och framförallt de domesticerade flockdjuren, ana ett förhållandesätt som är grunden till den naturförstörelse som idag påverkar planetens system negativt? Är vår distansering från naturen och allt omkring levande en av de största orsakerna till klimatförändringar och artdöd? En dokumentär om naturen och helheten men med en ständigt närvarande underton av allvar och oro inför ett klimat och en natur i förändring. Och hur det är att vara människa i denna tid. Medverkande och berättare Tina-Marie Qwiberg. (Finns att se på SVT Play fram till fredagen 1 oktober)
En dokumentärfilm om djur och natur och om människor som brukar jorden och skogen. En film av Nina Hedenius. (Finns att se på SVT Play fram till den 12 mars 2022)
I den här filmen får vi möta några människor i Blekinge som fortfarande tror på och kämpar för den kvalitet som finns i den närproducerade maten: Christl Nilsson i Skillingsboda lever med sina får och sina fem mjölkkor och har ett förhållande till sina djur som man knappast hittar i den storskaliga världen. På torget i Karlshamn står samma försäljare som stått där under 40 år och på filmaren Per Anders Rudelius fädernegård i Snöfleboda reflekterar hans far Olle över de förändrade förutsättningar som dagens småskaliga jordbruk lever under. (Finns att se på SVT Play fram till 22 mars 2022)
På 1970-talet upptäcktes att ozonlagret, som skyddar allt levande mot solens farliga strålar, började tunnas ut. Larmet gick över världen och engagerade forskare och politiker. En ung kemist vid namn Susan Solomon löste gåtan om hur ozonhålet uppkom och freoner kunde pekas ut som bovarna. Snabbt kom förbud mot freoner och industrin släppte sitt motstånd och ställde om. Kanske kan ozonfrågans snabba lösning tjäna som modell för hur vi kan lösa andra miljöproblem. (Finns att se på SVT Play fram till den 4 juli 2021)
I den här serien får vi följa Greta på hennes ett år långa resa som tog henne över Atlanten med segelbåt och ställde henne ansikte mot ansikte med världens ledare. På resan träffar hon även klimatexperter som delar med sig av de dramatiska förändringar som sker på vår planet, men också vad vi kan göra åt det.
Trädens värld är vidunderlig och märklig. Dessa jordiska jättar är långt ifrån de statiska och ensamma växter som vi tidigare trott. Träd samarbetar och kan memorera information som de delar med andra träd. Och de kan uppfatta världen på sätt som vi tidigare inte förstått. Ny forskning kring botanik och skogsekologi ger oss en uppdaterad syn på trädens mystiska ekosystem. (Finns att se på SVT Play fram till 15 oktober 2021)
E-handeln: Framtidens shopping. E-handel och ny teknik styr nu om hela vår konsumtion. Vi följer paketens märkliga vägar över Europa och träffar experter på köpbeteende. Och vi får möta forskarna som med hjälp av kemi kan skapa helt nysydda jeans och klänningar av gamla sopor. Programledare: Victoria Dyring. (Finns att se på SVT Play fram till den 24 september 2021)
I Kassjö utanför Umeå vill Erik och Laura bygga ett hus med väldigt ovanlig teknik – trots att de aldrig byggt ett hus tidigare. Deras framtida hem ska byggas av halmbalar och lera, och de har förberett sig i åratal. Det ambitiösa målet är inte bara ett hållbart hus utan en helt ny livsstil för dem – de vill bli helt oberoende. Fast en liten sak undrar de till och med själva – hur ska de orka genomföra allt? (Finns att se på SVT Play fram till 2 oktober)
En filmskapare som älskar havet vill dokumentera de skador människan åsamkar djuren som lever där – och upptäcker omfattande korruption.
Gruvorna runt Johannesburg har producerat en tredjedel av all världens guld. Men bakom den glittrande fasaden lurar en miljökatastrof. Tusentals ton av radioaktivt avfall håller på att förgifta luften och vattnet för stora delar av befolkningen. Någon måste göra något. Men vem? I denna rafflande dokumentär följer vi Mariette Liefferinck, en lika obeveklig som osannolik aktivist som är beredd att gå hur långt som helst för att ställa de ansvariga till svars – helst i höga klackar. En dokumentär av Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven. (Finns att se på SVT Play fram till den 6 april 2021)
Västvärldens vattenklosetter har knappt utvecklats på 200 år. Varje gång vi spolar slösar vi dricksvatten som sedan måste renas. Samtidigt saknar en stor del av världens befolkning både dricksvatten och toalett. Hur ser framtidens toaletter ut? Forskare från olika delar av världen visar nya uppfinningar – alltifrån japanska högteknologiska toaletter som kan ge besked om besökarens hälsa, till smarta lösningar för områden som saknar tillgång på vatten. (Finns att se på UR Play fram till 31 december 2022)
En film om de hundratals kemikalier vi alla bär i vårt blod, som ett resultat av de kemiska ämnen vi har spridit i vår miljö under de senaste 70 åren. Den svenska dokumentärfilmens nestor Stefan Jarl riktar kameran mot ett av de största hoten mot mänskligheten. (Kan ses på SVT Play fram till 5 mars 2022)
Det svenska gruvföretaget Boliden skickade under 1980-talet nästan 20 000 ton giftigt avfall till den chilenska staden Arica. Idag är hundratals barn sjuka, man kallar dem ”Blybarn”. Lars, en ung filmare från Skellefteå, träffar barnen i Arica och påbörjar en jakt på sanningen. I Sverige möter han Rolf, tidigare miljöchef på Boliden och den man som på åttiotalet kontrollerade och godkände exporten. Tillsammans åker de tillbaka till Chile för att se konsekvenserna, och för att träffa barnen. En prisbelönt dokumentär av Lars Edman och William Johansson. (Finns att se på SVT Play fram till 7 mars 2022)
Schnitzlar, korvar, vegobullar. Senaste åren har inneburit en försäljningsexplosion av veganska produkter. Rapporter visar att de växtbaserade alternativen kan gå om kött redan om tjugo år. Men hur hållbar är trenden? Är det en bra investering? Gäster i studion: kokboksförfattaren Lotta Lundgren, aktieanalytikern Karl Lans och riskkapitalisten Johan Jörgensen. (Finns att se på SVT Play fram till den 23 oktober 2021)
De flesta är medvetna om att Amazonas och Borneos regnskogar skövlas, men att nästan alla av Sveriges naturskogar försvunnit känner få till. Idag återstår en mindre del av Sveriges ursprungliga skogslandskap, resten av skogen är ersatt av uppodlade skogsplantager, som sås och skördas på samma sätt som bondens åker. I dessa monokulturer saknas biologisk mångfald, eftersom träden huggs ned så fort de nått ”avverkningsmogen” ålder. Trots att svenskt skogsbruk ofta framställer sig som både hänsynsfullt och ansvarstagande, så fortsätter skövlingen av de sista resterna av våra naturliga skogsekosystem.
Världens klimat blir varmare, och Sverige värms upp dubbelt så snabbt som övriga delar av jordklotet. Anders Lundin ger sig ut på en resa runt Sverige för att ta reda på vilka djur som missgynnas av klimatförändringarna, och vilka som gynnas.
Familjen Fangel-Mo bor på en idyllisk släktgård i de norska fjällen – enda problemet är att föräldrarna måste flygpendla till jobbet. De lider av ett gnagande klimatsamvete och ett allt större behov av att göra något för att rädda planeten och sina barns framtid. Efter många överväganden beslutar de sig för att flytta till Permatopia, ett självförsörjande, ekologiskt landsbygdskooperativ i Danmark. Men det visar sig vara betydligt lättare att ha rätta åsikter än att leva upp till dem. En hjärtlig, rå och ärlig film om en helt vanlig familj i klimatkrisens skugga. (Finns att se på SVT Play till 14 februari 2022)
Teknikerna som vill hacka klimatet. Klimatförändringarna blir alltmer påtagliga och utsläppsminskningar har skjutits på framtiden. Nu vill vissa forskare och ingenjörer försöka påverka jordens klimat på teknisk väg. Det handlar bland annat om att suga upp koldioxid ur luften och gräva ner den, eller att fysiskt blockera solljusets inflöde. Kan sådana tekniska lösningar verkligen fungera? Hur mycket skulle det egentligen kosta? Och vilka är riskerna? (Finns att se på SVT Play fram till den 8 maj 2021)
At the international level and within the EU, various solutions and policies aim to regulate emissions and stimulate what is hoped to be sustainable solutions. Decisions will be made, or have already been made, on climate and energy policies that affect the world’s forests.
Policies on bio-economy and energy from biomass risk being in strong conflict with protecting biodiversity and mitigating climate change.
The Swedish forestry model is promoted as a success story, promising both climate change mitigation and safeguarding of biodiversity, but is this really true? In this film, a number of prominent independent scientists and experts are helping us examine the claims that the forest industry is spreading about the Swedish forestry model and the bio-economy.
Hon börjar som ensam demonstrant på Mynttorget men spänner snart blicken i världens ledare och frågar
Flygbranschen går mot sitt värsta år någonsin efter att covid-pandemin lamslagit flyget. Vilka flygbolag har de finansiella musklerna att överleva och vilka bolag kommer att gå under? I studion resonerar Viggo Cavling, chefredaktör för Travelnews.se, Catrin Mattsson, Norden-chef IATA, och flygjournalisten Jan Ohlsson om de senaste utmaningarna. (Finns att se på SVT Play fram till 13 juni 2021)
Den omtyckte tv-personligheten ser tillbaka på sitt liv och hur livet på jorden har förändrats under hans karriär, och delar med sig av en hoppfull vision för framtiden.
Medverkande:David Attenborough
I den allt intensivare diskussionen om klimatförändringar och massutrotning av arter finns det en fråga som sällan nämns. Att vi människor blir fler. För varje år ska planeten föda en allt större befolkning. Det kräver jord att odla och marken får naturen släppa till. (Finns att se på SVT Play fram till 29 januari 2021)
Från återanvändning till energiutvinning – denna dokumentär utforskar hur ny teknik och innovationer från olika världsdelar kan skapa en hållbar framtid för vårt vatten.
Medverkande:Liam Neeson, Matt Damon, Jaden Smith
Experter och kändisaktivister utforskar hur välmående jord kan vara avgörande i kampen mot klimatförändringarna och nyckeln till vår planets framtid.
Gruvorna runt Johannesburg har producerat en tredjedel av all världens guld. Men bakom den glittrande fasaden lurar en miljökatastrof. Tusentals ton av radioaktivt avfall håller på att förgifta luften och vattnet för stora delar av befolkningen. Någon måste göra något. Men vem? I denna rafflande dokumentär följer vi Mariette Liefferinck, en lika obeveklig som osannolik aktivist som är beredd att gå hur långt som helst för att ställa de ansvariga till svars – helst i höga klackar. (Finns att se på SVT Play fram till 6 april 2021)
Är köttbiffar av raps och hampa det vi lägger på grillen i framtiden? Ska vi börja odla alger i åkrar under vattnet? Kan växtodlingar förläggas hemma i garaget där gödslet kommer från bassänger med fisk? Allt fler försöker äta mer hälsosamt och miljövänligt – och forskarvärlden arbetar intensivt med nya råvaror. Vi besöker uppseendeväckande försöksodlingar, låter professionella kockar tillaga maten därifrån och så provsmakar vi om framtidens mat duger för våra kräsna smaklökar. (Finns att se på SVT Play fram till 20 mars 2021)
Takeout är en dokumentär om Amazonas skogsbränder och dess koppling till köttindustrin i Brasilien och runt om i världen
Deras protester är fredliga men olagliga. Bilderna av hur de blockerade centrala London gjorde aktivisterna i Extinction Rebellion kända över hela världen. Det födde ökat stöd men retade också många människor som inte kunde ta sig till jobbet. Här är berättelsen inifrån den militanta rörelsen. (Finns att se på SVT Play fram till den 30 april 2023)
Journalisten Nelufar Hedayat undersöker den globala livsmedelskedjan för några av våra vanligaste ingredienser. Serien utforskar framtidens mat och hur vi ska tillgodose matbehovet för världens snabbt växande befolkning. Flera avsnitt i en serie. (Finns att se på UR Play fram till den 31 december 2020)
Skogen har alltid fungerat som en spelplats för konst, mytologi och fantasier, och som en spegel av människans eget inre. Vi får följa konstnärer och aktivister, bland andra Lars Lerin och Britta Marakatt-Labba, som berättar om hur deras liv och verk påverkats av skogen. Vad är det som går förlorat i oss själva när den vilda naturen trängs tillbaka, när upplevelsen av att vi är en del av en levande omvärld, bryter samman? Med Lars Lerin, Britta Marakatt-Labba, Helena Granström, Eirik Havnes, Helene Schmitz och Pella Thiel. (Finns att se på SVT Play fram till den 20 januari 2021)
Följ med äventyraren Marcus Aspsjö på hans resa genom Alaska och var med när han bildar sin egna uppfattning om vikten av orörd natur för oss människor. Det här är dokumentären om situationen kring den svenska skogen och vildmarken. Sveriges orörda skogar blir färre samt tystare när den biologiska mångfalden håller på att försvinna. (Finns att se på SVT Play fram till 21 februari 2021)
På 1980-talet stod världen redo att agera mot den globala uppvärmningen, med USA i spetsen. Men sedan hände något som förändrade allt och som banade väg för dagens klimatskeptiker. De stora oljebolagen inledde en intensiv kampanj för att förneka människans påverkan på klimatet, tvärt emot vad deras egna forskare hade upptäckt. (Kan ses på Kunskapskanalen till den 31 maj 2021)
I den norrländska skogen byggs en av norra Europas största vindkraftsparker. Men plötsligt stannar bygget upp. Miljardsatsningen på förnybar energi förvandlas till en härva av konflikter, miljöbrott och obetalda fakturor – där människor inte vill prata av rädsla för att råka illa ut. (Finns att se på SVT Play till den 16 nov 2020)
En stigande havsyta har börjat förändra världskartan – i klimatförändringarnas spår. Skyddsåtgärder byggs nu för miljardbelopp, men trots det kommer vissa ö-stater att helt försvinna på sikt. Kommer ingenjörerna att kunna rädda världens stora kuststäder, och hur mycket kommer det att kosta? Vi följer med forskare till flera kontinenter för att förstå vad som sker när vattnet från jordens smältande isar får havet att stiga med flera meter. (Finns att se på SVT Play till den 24 oktober 2020)
Michael Moore presenterar Planet of the Humans, en dokumentär som vågar säga vad ingen annan kommer att göra denna Earth Day – att vi tappar striden för att stoppa klimatförändringarna på planeten eftersom vi följer ledare som har tagit oss på fel väg – säljer ut den gröna rörelsen till rika intressen och företag i Amerika. Den här filmen är en väckarklocka till verkligheten som vi är rädda för att möta: att mitt i en människors orsakad utrotningshändelse är miljörörelsens svar att driva efter teknikfixar och bandhjälpmedel. Det är för lite, för sent. Observera att denna dokumentär är mycket ifrågasatt på grund av sitt innehåll. Sök gärna fram andras kommentarer och analyser för att få en fullständig bild.
Det pågår en energirevolution. I Sverige och Västeuropa avvecklas nu både kolkraft och gammal kärnkraft. Forskare medverkar nu i en explosion av ny vindkraft, som kan ge el även när det inte blåser. Vi träffar också de forskare som experimenterar med annorlunda kärnkraft i form av minireaktorer. (Finns att se på SVT Play till 3 oktober 2020)
En skildring av vad som hände bakom kulisserna i samband med lanseringen av dokumentärfilmen Bananas!*. När filmbolaget får ett brev som innehåller krav på att filmen ska dras tillbaka, ändras plötsligt spelreglerna. Advokater kommer in i bilden, och begrepp som stämning, mediamanipulation och skrämseltaktik blir verklighet för filmarna. En film om yttrandefrihetens pris. Svensk dokumentärfilm från 2011. (Finns att se på SVT Play fram till den 10 juli 2020)
Cykeln är en fantastisk uppfinning med kraft att förändra världen. Allt fler försöker bryta sig fria från bilberoendet, men samtidigt har det aldrig sålts fler bilar än idag. Fredrik Gerttens nya film skildrar en global kris: städer där all yta är slukad av bilar, ett ständigt växande, smutsigt, bullrande trafikkaos. De mäktiga intressen som tjänar på privatbilismens framväxt lägger miljarder på lobby och reklam för att skydda sina affärer. Mot dem står alla som kämpar för bättre städer. Som vägrar sluta cykla trots att allt fler dödas i trafiken. (Finns att se fram till den 13 juli 2020)
Teflon gör kanske att inget fastnar – men för att tillverka undermedlet krävs kemikalier som stannar i kroppen för evigt. När invånarna i en liten stad i West Virginia upptäcker att kemijätten DuPont medvetet förorenat dricksvattnet med giftigt avfall avslöjas en av de största miljöskandalerna i vår tid. Filmaren Stephanie Soechtigs undersökning av kemiindustrins giganter är en thriller som får dig att ifrågasätta allt i ditt kök. Amerikansk dokumentär från 2018. Miljöskandalen skildras också i dramafilmen Dark Waters med Sverigepremiär i mars 2020. (Finns att se på SVT Play fram till 4 juni 2020)
Closing The Loop är världens första dokumentärfilm om nollavfall / cirkulär ekonomi, som stöder FN: s mål för hållbar utveckling 12 om ansvarsfull produktion och konsumtion. Filmen presenteras av den globala hållbarhetseksperten, Dr. Dr. Wayne Visser, i samarbete med Emmy och två gånger Telly Award-vinnande regissören Graham Ehlers Sheldon. Filmen sträcker sig över tre kontinenter och innehåller kommentarer från globala experter och kompetenscentra som World Economic Forum och University of Cambridge. Ett antal innovativa fall med cirkulär ekonomi presenteras också i detalj.
De franska filmskaparna Mélanie Laurent och Cyril Dion har en synnerligen optimistisk syn på hur man tacklar dagens utmaningar. Genom att hitta kreativa alternativ till våra nuvarande normer för utbildning, jordbruk, energi och ekonomi försöker det inspirera människor att göra lokala förändringar och använda kraften i siffror för att påverka på global skala. (Från 2017)
Dykare, forskare och fotografer från hela världen samarbetar på en undervattenskampanj för att dokumentera korallrevens undergång.
Artifishal är en film om människor, floder och kampen för framtiden för vild fisk och miljön som stöder dem. Den utforskar vildlaxens glidning mot utrotning, hot som utsätts för fiskekläckor och fiskodlingar och vår fortsatt förlust av tro på naturen.
Hur ser Venedigs framtid ut? Ständigt hotad av översvämningar, som blir värre och värre i och med havsstigningen – vad ska rädda staden? Grundad på 400-talet och uppbyggd över 100 öar sammanlänkade med över 300 broar, så är Venedig minst sagt ett byggnadsmässigt under. (Finns att se på SVT Play till den 27 februari 2021)
Med sina nära 38 miljoner invånare är Tokyo världens mest tätbefolkade stad. Samtidigt är staden under konstant hot från jordbävningar och översvämningar. Under år av vulkanutbrott och tsunamier har arkitekter därför börjat bygga en ”stad” under staden för att tackla den stora jordbävning som forskarna menar kommer drabba Tokyo inom 30 år. Historiker, arkitekter och ingenjörer jobbar tillsammans för att lösa framtidens utmaningar. (Finns att se på SVT Play till den 20 februari 2021)
Del 7 av 20. Giftet i luften. Osynliga i luften finns de: föroreningarna som dödar tusentals människor varje dag. Ny forskning visar hur mikroskopiska luftföroreningar kan ta sig in i oss och skada våra hjärnor. Men forskningen visar också hur vi kan skydda oss. (Finns på SVT Play till 22 augusti 2020)
En filmisk resa genom mänsklighetens massiva påverkan på jorden, som har tagit oss in i en ny geologisk tidsålder. Filmteamet har rest till sex kontinenter och 20 länder för att dokumentera och visa hur människan förändrat jorden. En film som beskrivits som lika vacker som förfärande, med berättarröst av Alicia Vikander. Kanadensisk dokumentär från 2018. (Finns på SVT Play till den 31 dec 2021)
Forskare undersöker jordens klimat och söker ledtrådar över hela planeten – från istäcket på Grönland till Australiens öknar.
New York, metropolen som symboliserar USA som maktcentrum, är under hot. 400 000 av stadens invånare bor idag i så kallade översvämningszoner. Som en mosaik av småöar längs Atlanten ligger staden, knappt över havsnivån. Den globala uppvärmningen har gett New York fler översvämningar, och än värre orkaner är att vänta. Möt ingenjörerna som försöker hitta lösningarna för att rädda staden. (Finns på SVT Play fram till den 13 februari 2021)
Vi får träffa forskare och brandmän runtom i världen som nu utarbetar planer för hur vi ska möta skogsbrändernas nya globala
Australien, Nordamerika, Sverige – på senare år har stora skogsbränder överraskat världen med sin våldsamma kraft. Bränderna ses som ett av klimatförändringarnas mest uppenbara tecken. I USA brinner varje år mer än tre gånger så stor yta som för en generation sedan. Vi träffar forskarna som undersöker hur och varför skogsbränder blivit till megabränder. (Finns på SVT Play till 1 augusti 2020)
I Arlas reklam vandrar välmående kor på ständigt gröna ängar. Men nytagna bilder från en mjölkgård i Sverige vittnar om en verklighet som är långt ifrån den svenska ”Bregottfabriken”. (Finns på SVT Play till 21 feb 2021)
Att bo i världens städer blir allt dyrare. Medelklassen och fattiga har inte råd att bo kvar. Unga är chanslösa på bostadsmarknaden. Utvecklingen drivs på av internationella kapitalfonder som ser bostäder som en god investering. Filmaren Fredrik Gertten följer Leilani Farha, FN:s speciella rapportör för bostadsfrågor, runt hela världen. Överallt träffar de människor som trycks ut från sina hemkvarter på grund av finansiella intressen. (Finns på SVT Play den 14 juli 2020)
John och Molly lämnar livet i staden för att med blod, svett och tårar försöka förvandla 80 hektar av förorenad död mark till ett blomstrande ekologiskt jordbruk. Det verkar omöjligt. Men med ständigt nya växter och djur lyckas de mot alla odds skapa ett mikrokosmos i skön harmoni. Som snabbt förvandlas till totalt kaos. En lika dramatisk som hjärtevärmande berättelse om att trotsa den moderna livsstilen och leva nära djur och natur. (Finns på SVT Play till 15 februari 2021)
Erik Haag och Lotta Lundgren rapporterar från en framtid 2050 där resorna blivit kortare, flygplan sällsynta och egen bil ett privilegium för dem som bor på landet. Medverkande är bl.a. kulturskribenten Ulrika Knutson, psykiatrikern Anders Hansen och historikern Peter Englund. (4 avsnitt, släpps i omgångar)
En inspirerande film om en gammal man som lever hållbart med småskaligt jord- och skogsbruk på sin lilla gård med några djur. Hela filmen finns alltså att se på Youtube.
Filmaren Damon Gameau drivs av en oro för vilken värld hans fyraåriga dotter ska växa upp i. Är en ljusare framtid överhuvudtaget möjlig för klimatet, miljön och människorna? Han reser runt jordklotet för att hitta de bästa exemplen och mest innovativa lösningarna som eldsjälar har skapat, och som finns redan idag. Hur skulle världen se ut om 20 år, om lösningarna tillämpades i stor skala? En personlig och hoppfull film om en bättre framtid. (Finns på SVT Play till den 4 jan 2021)
Folke Rydén återbesöker Östersjön 10 år efter sin första dokumentär om vårt innanhav. Bokslutet han gör innehåller: torskkollaps, omfattande utsläpp från djurfabriker och larm om nya miljögifter men också hopp om minskad övergödning och renare vatten.
Vi får ibland höra att Cowspiracy är vinklad från de som vill få stopp för djurhållningen men vi tycker ändå det är bättre att se den och bilda sig sin egen uppfattning då det är en ganska intressant dokumentär och det är många som sett den.
Fler, nyare, coolare saker – det är den amerikanska drömmen. Men en del tycker att drömmen borde handla mer om lycka.
Kan forskarna hjälpa världen ut ur klimatkrisen? Genom att både ställa om energisystemen och anpassa oss till ett nytt klimat kan vi begränsa skadorna. Men hur mycket? Lär dig mer om kalvande isbergs betydelse för klimatet, koraller, vattennivån och jakten på den perfekta klimatmodellen. (Finns på SVT Play till den 2 feb 2020)
Klimatförändringarna och hur vi lärde oss att förstå dem. Vad är det som gör att forskare är överens om att klimatet förändras och att det är mänsklig aktivitet som orsakar det? I filmen går vi till botten med frågan med hjälp av vetenskapens starkaste argument. Lär dig om skogens andning, Antarktis kalla hav och Keelingkurvan.
(Finns på SVT Play till 1 feb 2020)
Vad händer när klimatförändringar bidrar till ekonomisk och politisk instabilitet? När vattenbrist blir en katalysator för konflikt, och klimatförändringarna samverkar med socialt uppror och terrorism? Forskare och försvarsexperter har synat sambanden mellan de effekter klimatets förändringar har i stora delar av världen och uppkomsten av social oro, terror och stater i förfall. Där konsekvenserna framtvingar migration i stor skala över hela jordklotet.
(Finns på SVT Play till 31 mars 2021)
Vi är bara två grader från en klimatkatastrof. Om den globala uppvärmningen fortsätter går vi över tröskeln som kommer att leda till permanent skada. Men vi har möjlighet att stoppa den utvecklingen. Av världsledande experter får vi all fakta om klimatkrisen och den globala uppvärmningens effekter. Detta är den största utmaning människan har stått inför. Möt Greta Thunberg och David Attenborough, som jämte experter världen över söker lösningen på problemen.
(Finns på SVT Play till 14 april 2020)
Det här är en berättelse om kläder. Det handlar om kläderna vi bär, de som tillverkar dem och den påverkan industrin har på vår värld. Priset på kläder har minskat i årtionden, medan de mänskliga och miljömässiga kostnaderna har ökat dramatiskt. ”The True Cost” är en banbrytande dokumentärfilm som drar undan förlåten och frågar oss att överväga, vem betalar egentligen priset för våra kläder?
Filmat i länder över hela världen, från de mest glamorösa catwalkarna till de mörkaste slumområdena och med intervjuer med världens främsta påverkare, inklusive Stella McCartney, Livia Firth och Vandana Shiva, är ”The True Cost” ett enastående projekt som bjuder in oss på en ögonöppnande resa runt om i världen och in i livet för de många människor och platser bakom våra kläder.
Vi följer forskare som undersöker den globala uppvärmningens påverkan på allt levande. Hur kommer framtiden att se ut för djur, växter, hav och städer? Serie på tre avsnitt. Finns att se på UR Play fram till 31 juli 2025.
På sextiotalet slog miljögifterna ut många fåglar och skapade en tyst vår. Nu är vi där igen. En lång rad fågelarter vi lärt oss älska och ta för givna minskar kraftigt och luften fylls inte längre av deras röster. Men nu är det inte gifterna. Hela landskapet har blivit fågelfientligt. (Finns att se på SVT Play fram till den 1 juli 2023)
Klädindustrin står för en gigantisk klimatpåverkan, ändå verkar vi handla, och slänga, alltmer kläder. De snabbaste klädföretagen växer så det knakar, men vad gör de åt sitt klimatavtryck? Vilken roll har influencers i modehetsen? Och vad händer i Bryssel som för alltid kan förändra snabbmodet? I studion: Entreprenören Sara Wimmercrantz, Kappahls hållbarhetschef Sandra Roos och influencern Anitha Clemence. Programledare: Carolina Neurath Bengtsson.
En serie om de viktigaste vägvalen vi har framför oss i klimatomställningen. Trots att alla är överens om att utsläppen ska minska så har konflikterna växt kring hur och var det ska ske. Finns det hopp och var ska vi landa? Programledare: Camilla Kvartoft.
De stora oljebolagen har genom egen forskning tidigt känt till fossila bränslens påverkan på klimatet. Men i stället för att varna om riskerna har de aktivt spridit missledande information och motarbetat övergången till alternativa energikällor.
Australiens torra skogar har alltid brunnit. Eucalyptusträden är anpassade till det. Men under den svarta sommaren 2019 slukade eldstormen allt i sin väg. Tretusen bostäder brann upp, minst nio människor dog. Oräkneliga vilda djur blev också lågornas offer när skogarna förvandlades till aska. (Finns att se på SVT Play fram till 1 juli 2023)
Komikern Robin Paulsson och antropologen Katarina Graffman tar reda på hur vi svenskar konsumerar, vad vi tror är bra för miljön och vilka historier som döljer sig bakom våra vanliga vardagsprylar. En serie från UR.
Fem olika oceaner täcker två tredjedelar av vår planet. I verkligheten hänger allt havsvatten samman och hur det systemet fungerar påverkar allt liv. Dessvärre är havet idag på sina håll så förorenat och överexploaterat att det är dags för en ordentlig obduktion.
Efter årtionden av lyx, överflöd och en till synes omåttlig efterfrågan på kläder står modevärlden vid ett vägskäl. Den globala uppvärmningen och hållbar utveckling, kulturell representation och appropriering, jämlikhet och genus; de politiska frågor som håller på att förändra världen i grunden går inte längre att ignorera. Kreatörer och varumärken utsätts för allt skarpare granskning. Hur tacklar modebranschen utmaningarna den står inför, och hur förhåller den sig till denna nya verklighet? Kan en slit- och slängindustri överleva i en hållbar framtid? (Finns att se på SVT Play fram till 31 mars 2025)
Hur ser livet ut för dem som lever med extrema temperaturer? Det är omöjligt att göra vardagliga sysslor som att gå till parken med barnen. Människors livsvillkor hotas när djur och skördar drabbas av torka, bränder och sinade brunnar. Det här är en verklighet som allt fler människor riskerar i framtiden. (Finns att se på SVT Play fram till 19 mars 2024)
De senaste trettio åren har antalet insekter minskat drastiskt, i Europa och i världen. Vissa bekämpningsmedel som används i stor skala dödar inte bara oönskade insekter – utan allt liv som kommer i kontakt med dem. Det drabbar bin och fjärilar. Vad gör företagen som tillverkar dessa giftiga medel? (Finns att se på SVT Play fram till den 20 augusti 2024)
Två astronomer åker på en medieturné för att varna mänskligheten om en komet som är på väg mot jorden – men alla verkar för upptagna för att bry sig.
Ett verklighetsbaserat drama om en advokat som riskerar karriären, hälsan och familjen för att avslöja en miljöskandal.
Bara två procent av den plast som produceras i världen återvinns och blir till nya förpackningar. Vad händer egentligen med all den plast vi lämnar till återvinning? Blir den sorterade förpackningen till en ny? Följ med in i en värld av kriminella plasthandlare, löften om återvinning som inte uppfylls och kopplingar mellan olje- och plastindustrin. Det är dags att syna återvinningsbluffen. Tysk dokumentär från 2021. Filmen är en av tre fristående dokumentärer om plast. De övriga är Dokument utifrån: Läskjättens brutna plastlöften och Vetenskapens värld: Den farliga plasten. Filmerna ingår i satsningen Why Plastic, ett omfattande internationellt samarbete mellan tv-stationer över hela världen. (Finns att se på SVT Play fram till den 31 okt 2023)
Programledaren Martin Falklind tar med oss på en resa i våra strömmande vatten, där vi möter vandrande fiskar, hotade urtidsdjur och simmande strömstarar – alla beroende av forsande vatten. Huvudrollsinnehavaren i det här avsnittet är laxen, en fisk med superkrafter.Vi besöker en älvdal där forsarna tystnat, där djur, växter och människor har påverkats av storskalig vattenkraft. Men vi får också se hur mänskliga insatser bidrar till en bättre framtid för livet längs vattendragen – hundratals mil av bäckar och åar har återställts i Sverige, merparten av frivilliga insatser. Del 1 av 3. (Finns att se på SVT Play till 15 april 2022)
Klädföretag producerar allt mer kläder, allt snabbare och långt mer än vi behöver. Tonvis med textilier slängs varje år, trots att produktionen av kläder orsakar enorma koldioxidutsläpp. Varför köper vi så mycket nya kläder? Och vad krävs för att bromsa utvecklingen? I studion: Gina Tricots hållbarhetschef Emma Garrote, Dagens Nyheters klimatredaktör Peter Alestig och influencern Anitha Clemence. (Finns att se på SVT Play fram till den 11 juni 2022)
Frank Erichsen från "Hundra procent bonde" ska få ett danskt samhälle att rädda naturen genom att få alla insekter och bin tillbaka.
Den finns i säckarna vi bär hem från trädgårdshandeln. Samtidigt har den blivit storpolitik och var nära att fälla en regering. Att elda med torv anses så skadligt för klimatet att den ska tas bort som bränsle. När en hotad bransch ska hitta nya vägar riktas blickarna mot vanliga, odlingsintresserade konsumenter. (Finns att se på SVT Play fram till den 31 dec 2022)
Ålen har funnits sedan Atlanten bildades – men på några historiska ögonblick har den nästan utrotats. Vi har fått lära oss att det är de som fiskar och äter ålen som bär ansvaret. Men tänk om det finns en annan förklaring till att en av naturens mest gåtfulla varelser är på väg att försvinna? (Finns att se på SVT Play fram till den 9 maj 2022)
En tickande klimatbomb – som i tysthet släpper ut lika mycket koldioxid som biltrafiken. I Sverige finns platser som en gång band kol under våtmarker som myrar, kärr och mossar. Men när marken torrlades började den läcka växthusgaser. Det finns en lösning för att bromsa utsläppen som de flesta verkar vara överens om. Hur kommer det sig att regering efter regering misslyckas? (Finns att se på SVT Play fram till den 13 juni 2022)
Skogsbiologer varnar för att naturskogarna i Sverige håller på att ta slut. Samtidigt planerar svenska skogsbolag för att fortsätta avverka och plantera ännu mer snabbväxande skog. Blir det någon naturskog kvar? (Finns att se på SVT Play fram till 3 oktober 2023)
Denna film utforskar många aspekter av vårt samhälle. För att ompröva vad som är möjligt i vår värld måste vi överväga vilken typ av värld vi vill leva i. Även om vi hänvisar till det som en civilisation, är det allt annat än civiliserat. Visioner om global enhet och gemenskap har länge inspirerat mänskligheten, men de sociala arrangemangen fram till nu har i stort sett misslyckats med att skapa en fredlig och produktiv värld. Även om vi verkar vara tekniskt avancerade är våra värderingar och beteenden inte det. Möjligheten till en positiv framtid står i skarp kontrast till våra nuvarande sociala, ekonomiska och miljömässiga dilemman.
För 60 miljoner år sedan slog en asteroid ut dinosaurierna. Det var det femte massutdöendet i jordens historia. Nu upplever vi det sjätte och den här gången är vi människor asteroiden. Vi förstör arternas livsmiljöer. Vi förföljer dem och släpper ut främmande arter. Vi förändrar klimatet. Upp till en miljon arter kan vara hotade, varnar David Attenborough. (Finns att se på SVT Play till 16 jul 2022)
När vi låter fattiga länder tillverka våra kläder skapar det jobb och kanske välstånd där och våra egna vatten kan tillfriskna. Men i länder som Indien och Bangladesh får floderna betala ett högt pris för en textilindustri utan miljökrav på sig. Kanadensisk miljödokumentär från 2017. (Finns att se på SVT Play fram till den 30 juni 2023)
Klädindustrin sägs vara den näst största miljöförstöraren i världen, strax efter kol- och oljenäringen. Stacey Dooley undersöker hur vår passion för snabba modetrender göder en industri som producerar ett allt större hot mot naturens resurser. Västvärldens klädkonsumtion ödelägger utvecklingsländernas vattenförsörjning, och Stacey Dooley visar även vilken vilken klimatförstörare din garderob är. Hon ställer de världsledande klädmärkena till svars och frågar vilka steg de tänker ta för att rädda vår planet. (Finns att se på SVT Play fram till den 17 november 2021)
Water Blues Green Solutions berättar historier från hela USA om samhällen som antar nya sätt att tänka på hur man skyddar, återställer och bevarar våra floder och källor till dricksvatten.
Vatten är vår planets absolut viktigaste resurs. Men på flera platser på jorden har klimatförändningar gjort att färskvattnet riskerar att ta slut och det är ett alarmerande problem som måste hanteras nu. Dokumentären är filmad över tre år och följer dem som arbetar vid frontlinjen på tre av våra kontinenter där bristen är som värst. Tillsammans berättar de historien om hur illa läget är men också vad vi kan göra för att stoppa utvecklingen. (Finns att se på SVT Play fram till den 31 mars 2024)
Varje år måste renskötarna i Sibirien passera stora floder med sina hjordar. Det har de alltid gjort men isen måste vara tillräckligt tjock. I dagens varmare klimat har den blivit opålitlig, samtidigt som permafrosten börjat tina. (Finns att se på SVT Play fram till den 31 mars 2023)
Skådespelaren Zac Efron reser över hela världen med hälsoexperten Darin Olien i ett reseprogram som utforskar sunda och hållbara sätt att leva.
Vi vet i dag rätt väl vad våra utsläpp direkt kan leda till. Vad vi inte vet är vad som händer när olika processer sätts igång som förstärker en farlig utveckling, till exempel när regnskogen huggs ner. Vi kan passera kritiska tröskelvärden – och vi riskerar att göra det snart. (Finns att se på SVT Play fram till 30 juni 2024)
I mitten av 80-talet skickade det svenska gruvföretaget Boliden 20 000 ton giftigt avfall till den chilenska staden Arica. Som en följd misstänks tusentals människor ha drabbats av cancer, medfödda missbildningar och neurologiska sjukdomar. Nu kräver de rättvisa. Den inledande rättegången är den mest omfattande i Skellefteå tingsrätts historia. Ett dokumentärt rättegångsdrama om hur medborgarna i den lilla staden Arica tar ett av världens största gruvbolag till rätten. En film av Lars Edman och William Johansson Kalén. (Finns att se på SVT Play fram till den 4 juli 2023)
David Attenborough och forskaren Johan Rockström undersöker hur jordens biologiska mångfald förfaller och hur krisen ännu kan avvärjas. Medverkande: David Attenborough, Johan Rockström
Genom årstider, biologisk mångfald, flyttfåglar, odlingar och en liten skara höns, filosoferar Tina-Marie Qwiberg och Andi Loor om mänskligheten, dess vara och dess förhållande till natur, djur och planeten. Kan man i människans sätt att värdera flockdjur, och framförallt de domesticerade flockdjuren, ana ett förhållandesätt som är grunden till den naturförstörelse som idag påverkar planetens system negativt? Är vår distansering från naturen och allt omkring levande en av de största orsakerna till klimatförändringar och artdöd? En dokumentär om naturen och helheten men med en ständigt närvarande underton av allvar och oro inför ett klimat och en natur i förändring. Och hur det är att vara människa i denna tid. Medverkande och berättare Tina-Marie Qwiberg. (Finns att se på SVT Play fram till fredagen 1 oktober)
En dokumentärfilm om djur och natur och om människor som brukar jorden och skogen. En film av Nina Hedenius. (Finns att se på SVT Play fram till den 12 mars 2022)
I den här filmen får vi möta några människor i Blekinge som fortfarande tror på och kämpar för den kvalitet som finns i den närproducerade maten: Christl Nilsson i Skillingsboda lever med sina får och sina fem mjölkkor och har ett förhållande till sina djur som man knappast hittar i den storskaliga världen. På torget i Karlshamn står samma försäljare som stått där under 40 år och på filmaren Per Anders Rudelius fädernegård i Snöfleboda reflekterar hans far Olle över de förändrade förutsättningar som dagens småskaliga jordbruk lever under. (Finns att se på SVT Play fram till 22 mars 2022)
På 1970-talet upptäcktes att ozonlagret, som skyddar allt levande mot solens farliga strålar, började tunnas ut. Larmet gick över världen och engagerade forskare och politiker. En ung kemist vid namn Susan Solomon löste gåtan om hur ozonhålet uppkom och freoner kunde pekas ut som bovarna. Snabbt kom förbud mot freoner och industrin släppte sitt motstånd och ställde om. Kanske kan ozonfrågans snabba lösning tjäna som modell för hur vi kan lösa andra miljöproblem. (Finns att se på SVT Play fram till den 4 juli 2021)
I den här serien får vi följa Greta på hennes ett år långa resa som tog henne över Atlanten med segelbåt och ställde henne ansikte mot ansikte med världens ledare. På resan träffar hon även klimatexperter som delar med sig av de dramatiska förändringar som sker på vår planet, men också vad vi kan göra åt det.
Trädens värld är vidunderlig och märklig. Dessa jordiska jättar är långt ifrån de statiska och ensamma växter som vi tidigare trott. Träd samarbetar och kan memorera information som de delar med andra träd. Och de kan uppfatta världen på sätt som vi tidigare inte förstått. Ny forskning kring botanik och skogsekologi ger oss en uppdaterad syn på trädens mystiska ekosystem. (Finns att se på SVT Play fram till 15 oktober 2021)
E-handeln: Framtidens shopping. E-handel och ny teknik styr nu om hela vår konsumtion. Vi följer paketens märkliga vägar över Europa och träffar experter på köpbeteende. Och vi får möta forskarna som med hjälp av kemi kan skapa helt nysydda jeans och klänningar av gamla sopor. Programledare: Victoria Dyring. (Finns att se på SVT Play fram till den 24 september 2021)
I Kassjö utanför Umeå vill Erik och Laura bygga ett hus med väldigt ovanlig teknik – trots att de aldrig byggt ett hus tidigare. Deras framtida hem ska byggas av halmbalar och lera, och de har förberett sig i åratal. Det ambitiösa målet är inte bara ett hållbart hus utan en helt ny livsstil för dem – de vill bli helt oberoende. Fast en liten sak undrar de till och med själva – hur ska de orka genomföra allt? (Finns att se på SVT Play fram till 2 oktober)
En filmskapare som älskar havet vill dokumentera de skador människan åsamkar djuren som lever där – och upptäcker omfattande korruption.
Gruvorna runt Johannesburg har producerat en tredjedel av all världens guld. Men bakom den glittrande fasaden lurar en miljökatastrof. Tusentals ton av radioaktivt avfall håller på att förgifta luften och vattnet för stora delar av befolkningen. Någon måste göra något. Men vem? I denna rafflande dokumentär följer vi Mariette Liefferinck, en lika obeveklig som osannolik aktivist som är beredd att gå hur långt som helst för att ställa de ansvariga till svars – helst i höga klackar. En dokumentär av Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven. (Finns att se på SVT Play fram till den 6 april 2021)
Västvärldens vattenklosetter har knappt utvecklats på 200 år. Varje gång vi spolar slösar vi dricksvatten som sedan måste renas. Samtidigt saknar en stor del av världens befolkning både dricksvatten och toalett. Hur ser framtidens toaletter ut? Forskare från olika delar av världen visar nya uppfinningar – alltifrån japanska högteknologiska toaletter som kan ge besked om besökarens hälsa, till smarta lösningar för områden som saknar tillgång på vatten. (Finns att se på UR Play fram till 31 december 2022)
En film om de hundratals kemikalier vi alla bär i vårt blod, som ett resultat av de kemiska ämnen vi har spridit i vår miljö under de senaste 70 åren. Den svenska dokumentärfilmens nestor Stefan Jarl riktar kameran mot ett av de största hoten mot mänskligheten. (Kan ses på SVT Play fram till 5 mars 2022)
Det svenska gruvföretaget Boliden skickade under 1980-talet nästan 20 000 ton giftigt avfall till den chilenska staden Arica. Idag är hundratals barn sjuka, man kallar dem ”Blybarn”. Lars, en ung filmare från Skellefteå, träffar barnen i Arica och påbörjar en jakt på sanningen. I Sverige möter han Rolf, tidigare miljöchef på Boliden och den man som på åttiotalet kontrollerade och godkände exporten. Tillsammans åker de tillbaka till Chile för att se konsekvenserna, och för att träffa barnen. En prisbelönt dokumentär av Lars Edman och William Johansson. (Finns att se på SVT Play fram till 7 mars 2022)
Schnitzlar, korvar, vegobullar. Senaste åren har inneburit en försäljningsexplosion av veganska produkter. Rapporter visar att de växtbaserade alternativen kan gå om kött redan om tjugo år. Men hur hållbar är trenden? Är det en bra investering? Gäster i studion: kokboksförfattaren Lotta Lundgren, aktieanalytikern Karl Lans och riskkapitalisten Johan Jörgensen. (Finns att se på SVT Play fram till den 23 oktober 2021)
De flesta är medvetna om att Amazonas och Borneos regnskogar skövlas, men att nästan alla av Sveriges naturskogar försvunnit känner få till. Idag återstår en mindre del av Sveriges ursprungliga skogslandskap, resten av skogen är ersatt av uppodlade skogsplantager, som sås och skördas på samma sätt som bondens åker. I dessa monokulturer saknas biologisk mångfald, eftersom träden huggs ned så fort de nått ”avverkningsmogen” ålder. Trots att svenskt skogsbruk ofta framställer sig som både hänsynsfullt och ansvarstagande, så fortsätter skövlingen av de sista resterna av våra naturliga skogsekosystem.
Världens klimat blir varmare, och Sverige värms upp dubbelt så snabbt som övriga delar av jordklotet. Anders Lundin ger sig ut på en resa runt Sverige för att ta reda på vilka djur som missgynnas av klimatförändringarna, och vilka som gynnas.
Familjen Fangel-Mo bor på en idyllisk släktgård i de norska fjällen – enda problemet är att föräldrarna måste flygpendla till jobbet. De lider av ett gnagande klimatsamvete och ett allt större behov av att göra något för att rädda planeten och sina barns framtid. Efter många överväganden beslutar de sig för att flytta till Permatopia, ett självförsörjande, ekologiskt landsbygdskooperativ i Danmark. Men det visar sig vara betydligt lättare att ha rätta åsikter än att leva upp till dem. En hjärtlig, rå och ärlig film om en helt vanlig familj i klimatkrisens skugga. (Finns att se på SVT Play till 14 februari 2022)
Teknikerna som vill hacka klimatet. Klimatförändringarna blir alltmer påtagliga och utsläppsminskningar har skjutits på framtiden. Nu vill vissa forskare och ingenjörer försöka påverka jordens klimat på teknisk väg. Det handlar bland annat om att suga upp koldioxid ur luften och gräva ner den, eller att fysiskt blockera solljusets inflöde. Kan sådana tekniska lösningar verkligen fungera? Hur mycket skulle det egentligen kosta? Och vilka är riskerna? (Finns att se på SVT Play fram till den 8 maj 2021)
At the international level and within the EU, various solutions and policies aim to regulate emissions and stimulate what is hoped to be sustainable solutions. Decisions will be made, or have already been made, on climate and energy policies that affect the world’s forests.
Policies on bio-economy and energy from biomass risk being in strong conflict with protecting biodiversity and mitigating climate change.
The Swedish forestry model is promoted as a success story, promising both climate change mitigation and safeguarding of biodiversity, but is this really true? In this film, a number of prominent independent scientists and experts are helping us examine the claims that the forest industry is spreading about the Swedish forestry model and the bio-economy.
Hon börjar som ensam demonstrant på Mynttorget men spänner snart blicken i världens ledare och frågar
Flygbranschen går mot sitt värsta år någonsin efter att covid-pandemin lamslagit flyget. Vilka flygbolag har de finansiella musklerna att överleva och vilka bolag kommer att gå under? I studion resonerar Viggo Cavling, chefredaktör för Travelnews.se, Catrin Mattsson, Norden-chef IATA, och flygjournalisten Jan Ohlsson om de senaste utmaningarna. (Finns att se på SVT Play fram till 13 juni 2021)
Den omtyckte tv-personligheten ser tillbaka på sitt liv och hur livet på jorden har förändrats under hans karriär, och delar med sig av en hoppfull vision för framtiden.
Medverkande:David Attenborough
I den allt intensivare diskussionen om klimatförändringar och massutrotning av arter finns det en fråga som sällan nämns. Att vi människor blir fler. För varje år ska planeten föda en allt större befolkning. Det kräver jord att odla och marken får naturen släppa till. (Finns att se på SVT Play fram till 29 januari 2021)
Från återanvändning till energiutvinning – denna dokumentär utforskar hur ny teknik och innovationer från olika världsdelar kan skapa en hållbar framtid för vårt vatten.
Medverkande:Liam Neeson, Matt Damon, Jaden Smith
Experter och kändisaktivister utforskar hur välmående jord kan vara avgörande i kampen mot klimatförändringarna och nyckeln till vår planets framtid.
Gruvorna runt Johannesburg har producerat en tredjedel av all världens guld. Men bakom den glittrande fasaden lurar en miljökatastrof. Tusentals ton av radioaktivt avfall håller på att förgifta luften och vattnet för stora delar av befolkningen. Någon måste göra något. Men vem? I denna rafflande dokumentär följer vi Mariette Liefferinck, en lika obeveklig som osannolik aktivist som är beredd att gå hur långt som helst för att ställa de ansvariga till svars – helst i höga klackar. (Finns att se på SVT Play fram till 6 april 2021)
Är köttbiffar av raps och hampa det vi lägger på grillen i framtiden? Ska vi börja odla alger i åkrar under vattnet? Kan växtodlingar förläggas hemma i garaget där gödslet kommer från bassänger med fisk? Allt fler försöker äta mer hälsosamt och miljövänligt – och forskarvärlden arbetar intensivt med nya råvaror. Vi besöker uppseendeväckande försöksodlingar, låter professionella kockar tillaga maten därifrån och så provsmakar vi om framtidens mat duger för våra kräsna smaklökar. (Finns att se på SVT Play fram till 20 mars 2021)
Takeout är en dokumentär om Amazonas skogsbränder och dess koppling till köttindustrin i Brasilien och runt om i världen
Deras protester är fredliga men olagliga. Bilderna av hur de blockerade centrala London gjorde aktivisterna i Extinction Rebellion kända över hela världen. Det födde ökat stöd men retade också många människor som inte kunde ta sig till jobbet. Här är berättelsen inifrån den militanta rörelsen. (Finns att se på SVT Play fram till den 30 april 2023)
Journalisten Nelufar Hedayat undersöker den globala livsmedelskedjan för några av våra vanligaste ingredienser. Serien utforskar framtidens mat och hur vi ska tillgodose matbehovet för världens snabbt växande befolkning. Flera avsnitt i en serie. (Finns att se på UR Play fram till den 31 december 2020)
Skogen har alltid fungerat som en spelplats för konst, mytologi och fantasier, och som en spegel av människans eget inre. Vi får följa konstnärer och aktivister, bland andra Lars Lerin och Britta Marakatt-Labba, som berättar om hur deras liv och verk påverkats av skogen. Vad är det som går förlorat i oss själva när den vilda naturen trängs tillbaka, när upplevelsen av att vi är en del av en levande omvärld, bryter samman? Med Lars Lerin, Britta Marakatt-Labba, Helena Granström, Eirik Havnes, Helene Schmitz och Pella Thiel. (Finns att se på SVT Play fram till den 20 januari 2021)
Följ med äventyraren Marcus Aspsjö på hans resa genom Alaska och var med när han bildar sin egna uppfattning om vikten av orörd natur för oss människor. Det här är dokumentären om situationen kring den svenska skogen och vildmarken. Sveriges orörda skogar blir färre samt tystare när den biologiska mångfalden håller på att försvinna. (Finns att se på SVT Play fram till 21 februari 2021)
På 1980-talet stod världen redo att agera mot den globala uppvärmningen, med USA i spetsen. Men sedan hände något som förändrade allt och som banade väg för dagens klimatskeptiker. De stora oljebolagen inledde en intensiv kampanj för att förneka människans påverkan på klimatet, tvärt emot vad deras egna forskare hade upptäckt. (Kan ses på Kunskapskanalen till den 31 maj 2021)
I den norrländska skogen byggs en av norra Europas största vindkraftsparker. Men plötsligt stannar bygget upp. Miljardsatsningen på förnybar energi förvandlas till en härva av konflikter, miljöbrott och obetalda fakturor – där människor inte vill prata av rädsla för att råka illa ut. (Finns att se på SVT Play till den 16 nov 2020)
En stigande havsyta har börjat förändra världskartan – i klimatförändringarnas spår. Skyddsåtgärder byggs nu för miljardbelopp, men trots det kommer vissa ö-stater att helt försvinna på sikt. Kommer ingenjörerna att kunna rädda världens stora kuststäder, och hur mycket kommer det att kosta? Vi följer med forskare till flera kontinenter för att förstå vad som sker när vattnet från jordens smältande isar får havet att stiga med flera meter. (Finns att se på SVT Play till den 24 oktober 2020)
Michael Moore presenterar Planet of the Humans, en dokumentär som vågar säga vad ingen annan kommer att göra denna Earth Day – att vi tappar striden för att stoppa klimatförändringarna på planeten eftersom vi följer ledare som har tagit oss på fel väg – säljer ut den gröna rörelsen till rika intressen och företag i Amerika. Den här filmen är en väckarklocka till verkligheten som vi är rädda för att möta: att mitt i en människors orsakad utrotningshändelse är miljörörelsens svar att driva efter teknikfixar och bandhjälpmedel. Det är för lite, för sent. Observera att denna dokumentär är mycket ifrågasatt på grund av sitt innehåll. Sök gärna fram andras kommentarer och analyser för att få en fullständig bild.
Det pågår en energirevolution. I Sverige och Västeuropa avvecklas nu både kolkraft och gammal kärnkraft. Forskare medverkar nu i en explosion av ny vindkraft, som kan ge el även när det inte blåser. Vi träffar också de forskare som experimenterar med annorlunda kärnkraft i form av minireaktorer. (Finns att se på SVT Play till 3 oktober 2020)
En skildring av vad som hände bakom kulisserna i samband med lanseringen av dokumentärfilmen Bananas!*. När filmbolaget får ett brev som innehåller krav på att filmen ska dras tillbaka, ändras plötsligt spelreglerna. Advokater kommer in i bilden, och begrepp som stämning, mediamanipulation och skrämseltaktik blir verklighet för filmarna. En film om yttrandefrihetens pris. Svensk dokumentärfilm från 2011. (Finns att se på SVT Play fram till den 10 juli 2020)
Cykeln är en fantastisk uppfinning med kraft att förändra världen. Allt fler försöker bryta sig fria från bilberoendet, men samtidigt har det aldrig sålts fler bilar än idag. Fredrik Gerttens nya film skildrar en global kris: städer där all yta är slukad av bilar, ett ständigt växande, smutsigt, bullrande trafikkaos. De mäktiga intressen som tjänar på privatbilismens framväxt lägger miljarder på lobby och reklam för att skydda sina affärer. Mot dem står alla som kämpar för bättre städer. Som vägrar sluta cykla trots att allt fler dödas i trafiken. (Finns att se fram till den 13 juli 2020)
Teflon gör kanske att inget fastnar – men för att tillverka undermedlet krävs kemikalier som stannar i kroppen för evigt. När invånarna i en liten stad i West Virginia upptäcker att kemijätten DuPont medvetet förorenat dricksvattnet med giftigt avfall avslöjas en av de största miljöskandalerna i vår tid. Filmaren Stephanie Soechtigs undersökning av kemiindustrins giganter är en thriller som får dig att ifrågasätta allt i ditt kök. Amerikansk dokumentär från 2018. Miljöskandalen skildras också i dramafilmen Dark Waters med Sverigepremiär i mars 2020. (Finns att se på SVT Play fram till 4 juni 2020)
Closing The Loop är världens första dokumentärfilm om nollavfall / cirkulär ekonomi, som stöder FN: s mål för hållbar utveckling 12 om ansvarsfull produktion och konsumtion. Filmen presenteras av den globala hållbarhetseksperten, Dr. Dr. Wayne Visser, i samarbete med Emmy och två gånger Telly Award-vinnande regissören Graham Ehlers Sheldon. Filmen sträcker sig över tre kontinenter och innehåller kommentarer från globala experter och kompetenscentra som World Economic Forum och University of Cambridge. Ett antal innovativa fall med cirkulär ekonomi presenteras också i detalj.
De franska filmskaparna Mélanie Laurent och Cyril Dion har en synnerligen optimistisk syn på hur man tacklar dagens utmaningar. Genom att hitta kreativa alternativ till våra nuvarande normer för utbildning, jordbruk, energi och ekonomi försöker det inspirera människor att göra lokala förändringar och använda kraften i siffror för att påverka på global skala. (Från 2017)
Dykare, forskare och fotografer från hela världen samarbetar på en undervattenskampanj för att dokumentera korallrevens undergång.
Artifishal är en film om människor, floder och kampen för framtiden för vild fisk och miljön som stöder dem. Den utforskar vildlaxens glidning mot utrotning, hot som utsätts för fiskekläckor och fiskodlingar och vår fortsatt förlust av tro på naturen.
Hur ser Venedigs framtid ut? Ständigt hotad av översvämningar, som blir värre och värre i och med havsstigningen – vad ska rädda staden? Grundad på 400-talet och uppbyggd över 100 öar sammanlänkade med över 300 broar, så är Venedig minst sagt ett byggnadsmässigt under. (Finns att se på SVT Play till den 27 februari 2021)
Med sina nära 38 miljoner invånare är Tokyo världens mest tätbefolkade stad. Samtidigt är staden under konstant hot från jordbävningar och översvämningar. Under år av vulkanutbrott och tsunamier har arkitekter därför börjat bygga en ”stad” under staden för att tackla den stora jordbävning som forskarna menar kommer drabba Tokyo inom 30 år. Historiker, arkitekter och ingenjörer jobbar tillsammans för att lösa framtidens utmaningar. (Finns att se på SVT Play till den 20 februari 2021)
Del 7 av 20. Giftet i luften. Osynliga i luften finns de: föroreningarna som dödar tusentals människor varje dag. Ny forskning visar hur mikroskopiska luftföroreningar kan ta sig in i oss och skada våra hjärnor. Men forskningen visar också hur vi kan skydda oss. (Finns på SVT Play till 22 augusti 2020)
En filmisk resa genom mänsklighetens massiva påverkan på jorden, som har tagit oss in i en ny geologisk tidsålder. Filmteamet har rest till sex kontinenter och 20 länder för att dokumentera och visa hur människan förändrat jorden. En film som beskrivits som lika vacker som förfärande, med berättarröst av Alicia Vikander. Kanadensisk dokumentär från 2018. (Finns på SVT Play till den 31 dec 2021)
Forskare undersöker jordens klimat och söker ledtrådar över hela planeten – från istäcket på Grönland till Australiens öknar.
New York, metropolen som symboliserar USA som maktcentrum, är under hot. 400 000 av stadens invånare bor idag i så kallade översvämningszoner. Som en mosaik av småöar längs Atlanten ligger staden, knappt över havsnivån. Den globala uppvärmningen har gett New York fler översvämningar, och än värre orkaner är att vänta. Möt ingenjörerna som försöker hitta lösningarna för att rädda staden. (Finns på SVT Play fram till den 13 februari 2021)
Vi får träffa forskare och brandmän runtom i världen som nu utarbetar planer för hur vi ska möta skogsbrändernas nya globala
Australien, Nordamerika, Sverige – på senare år har stora skogsbränder överraskat världen med sin våldsamma kraft. Bränderna ses som ett av klimatförändringarnas mest uppenbara tecken. I USA brinner varje år mer än tre gånger så stor yta som för en generation sedan. Vi träffar forskarna som undersöker hur och varför skogsbränder blivit till megabränder. (Finns på SVT Play till 1 augusti 2020)
I Arlas reklam vandrar välmående kor på ständigt gröna ängar. Men nytagna bilder från en mjölkgård i Sverige vittnar om en verklighet som är långt ifrån den svenska ”Bregottfabriken”. (Finns på SVT Play till 21 feb 2021)
Att bo i världens städer blir allt dyrare. Medelklassen och fattiga har inte råd att bo kvar. Unga är chanslösa på bostadsmarknaden. Utvecklingen drivs på av internationella kapitalfonder som ser bostäder som en god investering. Filmaren Fredrik Gertten följer Leilani Farha, FN:s speciella rapportör för bostadsfrågor, runt hela världen. Överallt träffar de människor som trycks ut från sina hemkvarter på grund av finansiella intressen. (Finns på SVT Play den 14 juli 2020)
John och Molly lämnar livet i staden för att med blod, svett och tårar försöka förvandla 80 hektar av förorenad död mark till ett blomstrande ekologiskt jordbruk. Det verkar omöjligt. Men med ständigt nya växter och djur lyckas de mot alla odds skapa ett mikrokosmos i skön harmoni. Som snabbt förvandlas till totalt kaos. En lika dramatisk som hjärtevärmande berättelse om att trotsa den moderna livsstilen och leva nära djur och natur. (Finns på SVT Play till 15 februari 2021)
Erik Haag och Lotta Lundgren rapporterar från en framtid 2050 där resorna blivit kortare, flygplan sällsynta och egen bil ett privilegium för dem som bor på landet. Medverkande är bl.a. kulturskribenten Ulrika Knutson, psykiatrikern Anders Hansen och historikern Peter Englund. (4 avsnitt, släpps i omgångar)
En inspirerande film om en gammal man som lever hållbart med småskaligt jord- och skogsbruk på sin lilla gård med några djur. Hela filmen finns alltså att se på Youtube.
Filmaren Damon Gameau drivs av en oro för vilken värld hans fyraåriga dotter ska växa upp i. Är en ljusare framtid överhuvudtaget möjlig för klimatet, miljön och människorna? Han reser runt jordklotet för att hitta de bästa exemplen och mest innovativa lösningarna som eldsjälar har skapat, och som finns redan idag. Hur skulle världen se ut om 20 år, om lösningarna tillämpades i stor skala? En personlig och hoppfull film om en bättre framtid. (Finns på SVT Play till den 4 jan 2021)
Folke Rydén återbesöker Östersjön 10 år efter sin första dokumentär om vårt innanhav. Bokslutet han gör innehåller: torskkollaps, omfattande utsläpp från djurfabriker och larm om nya miljögifter men också hopp om minskad övergödning och renare vatten.
Vi får ibland höra att Cowspiracy är vinklad från de som vill få stopp för djurhållningen men vi tycker ändå det är bättre att se den och bilda sig sin egen uppfattning då det är en ganska intressant dokumentär och det är många som sett den.
Fler, nyare, coolare saker – det är den amerikanska drömmen. Men en del tycker att drömmen borde handla mer om lycka.
Kan forskarna hjälpa världen ut ur klimatkrisen? Genom att både ställa om energisystemen och anpassa oss till ett nytt klimat kan vi begränsa skadorna. Men hur mycket? Lär dig mer om kalvande isbergs betydelse för klimatet, koraller, vattennivån och jakten på den perfekta klimatmodellen. (Finns på SVT Play till den 2 feb 2020)
Klimatförändringarna och hur vi lärde oss att förstå dem. Vad är det som gör att forskare är överens om att klimatet förändras och att det är mänsklig aktivitet som orsakar det? I filmen går vi till botten med frågan med hjälp av vetenskapens starkaste argument. Lär dig om skogens andning, Antarktis kalla hav och Keelingkurvan.
(Finns på SVT Play till 1 feb 2020)
Vad händer när klimatförändringar bidrar till ekonomisk och politisk instabilitet? När vattenbrist blir en katalysator för konflikt, och klimatförändringarna samverkar med socialt uppror och terrorism? Forskare och försvarsexperter har synat sambanden mellan de effekter klimatets förändringar har i stora delar av världen och uppkomsten av social oro, terror och stater i förfall. Där konsekvenserna framtvingar migration i stor skala över hela jordklotet.
(Finns på SVT Play till 31 mars 2021)
Vi är bara två grader från en klimatkatastrof. Om den globala uppvärmningen fortsätter går vi över tröskeln som kommer att leda till permanent skada. Men vi har möjlighet att stoppa den utvecklingen. Av världsledande experter får vi all fakta om klimatkrisen och den globala uppvärmningens effekter. Detta är den största utmaning människan har stått inför. Möt Greta Thunberg och David Attenborough, som jämte experter världen över söker lösningen på problemen.
(Finns på SVT Play till 14 april 2020)
Det här är en berättelse om kläder. Det handlar om kläderna vi bär, de som tillverkar dem och den påverkan industrin har på vår värld. Priset på kläder har minskat i årtionden, medan de mänskliga och miljömässiga kostnaderna har ökat dramatiskt. ”The True Cost” är en banbrytande dokumentärfilm som drar undan förlåten och frågar oss att överväga, vem betalar egentligen priset för våra kläder?
Filmat i länder över hela världen, från de mest glamorösa catwalkarna till de mörkaste slumområdena och med intervjuer med världens främsta påverkare, inklusive Stella McCartney, Livia Firth och Vandana Shiva, är ”The True Cost” ett enastående projekt som bjuder in oss på en ögonöppnande resa runt om i världen och in i livet för de många människor och platser bakom våra kläder.
Vi följer forskare som undersöker den globala uppvärmningens påverkan på allt levande. Hur kommer framtiden att se ut för djur, växter, hav och städer? Serie på tre avsnitt. Finns att se på UR Play fram till 31 juli 2025.
På sextiotalet slog miljögifterna ut många fåglar och skapade en tyst vår. Nu är vi där igen. En lång rad fågelarter vi lärt oss älska och ta för givna minskar kraftigt och luften fylls inte längre av deras röster. Men nu är det inte gifterna. Hela landskapet har blivit fågelfientligt. (Finns att se på SVT Play fram till den 1 juli 2023)
Klädindustrin står för en gigantisk klimatpåverkan, ändå verkar vi handla, och slänga, alltmer kläder. De snabbaste klädföretagen växer så det knakar, men vad gör de åt sitt klimatavtryck? Vilken roll har influencers i modehetsen? Och vad händer i Bryssel som för alltid kan förändra snabbmodet? I studion: Entreprenören Sara Wimmercrantz, Kappahls hållbarhetschef Sandra Roos och influencern Anitha Clemence. Programledare: Carolina Neurath Bengtsson.
En serie om de viktigaste vägvalen vi har framför oss i klimatomställningen. Trots att alla är överens om att utsläppen ska minska så har konflikterna växt kring hur och var det ska ske. Finns det hopp och var ska vi landa? Programledare: Camilla Kvartoft.
De stora oljebolagen har genom egen forskning tidigt känt till fossila bränslens påverkan på klimatet. Men i stället för att varna om riskerna har de aktivt spridit missledande information och motarbetat övergången till alternativa energikällor.
Australiens torra skogar har alltid brunnit. Eucalyptusträden är anpassade till det. Men under den svarta sommaren 2019 slukade eldstormen allt i sin väg. Tretusen bostäder brann upp, minst nio människor dog. Oräkneliga vilda djur blev också lågornas offer när skogarna förvandlades till aska. (Finns att se på SVT Play fram till 1 juli 2023)
Komikern Robin Paulsson och antropologen Katarina Graffman tar reda på hur vi svenskar konsumerar, vad vi tror är bra för miljön och vilka historier som döljer sig bakom våra vanliga vardagsprylar. En serie från UR.
Fem olika oceaner täcker två tredjedelar av vår planet. I verkligheten hänger allt havsvatten samman och hur det systemet fungerar påverkar allt liv. Dessvärre är havet idag på sina håll så förorenat och överexploaterat att det är dags för en ordentlig obduktion.
Efter årtionden av lyx, överflöd och en till synes omåttlig efterfrågan på kläder står modevärlden vid ett vägskäl. Den globala uppvärmningen och hållbar utveckling, kulturell representation och appropriering, jämlikhet och genus; de politiska frågor som håller på att förändra världen i grunden går inte längre att ignorera. Kreatörer och varumärken utsätts för allt skarpare granskning. Hur tacklar modebranschen utmaningarna den står inför, och hur förhåller den sig till denna nya verklighet? Kan en slit- och slängindustri överleva i en hållbar framtid? (Finns att se på SVT Play fram till 31 mars 2025)
Hur ser livet ut för dem som lever med extrema temperaturer? Det är omöjligt att göra vardagliga sysslor som att gå till parken med barnen. Människors livsvillkor hotas när djur och skördar drabbas av torka, bränder och sinade brunnar. Det här är en verklighet som allt fler människor riskerar i framtiden. (Finns att se på SVT Play fram till 19 mars 2024)
De senaste trettio åren har antalet insekter minskat drastiskt, i Europa och i världen. Vissa bekämpningsmedel som används i stor skala dödar inte bara oönskade insekter – utan allt liv som kommer i kontakt med dem. Det drabbar bin och fjärilar. Vad gör företagen som tillverkar dessa giftiga medel? (Finns att se på SVT Play fram till den 20 augusti 2024)
Två astronomer åker på en medieturné för att varna mänskligheten om en komet som är på väg mot jorden – men alla verkar för upptagna för att bry sig.
Ett verklighetsbaserat drama om en advokat som riskerar karriären, hälsan och familjen för att avslöja en miljöskandal.
Bara två procent av den plast som produceras i världen återvinns och blir till nya förpackningar. Vad händer egentligen med all den plast vi lämnar till återvinning? Blir den sorterade förpackningen till en ny? Följ med in i en värld av kriminella plasthandlare, löften om återvinning som inte uppfylls och kopplingar mellan olje- och plastindustrin. Det är dags att syna återvinningsbluffen. Tysk dokumentär från 2021. Filmen är en av tre fristående dokumentärer om plast. De övriga är Dokument utifrån: Läskjättens brutna plastlöften och Vetenskapens värld: Den farliga plasten. Filmerna ingår i satsningen Why Plastic, ett omfattande internationellt samarbete mellan tv-stationer över hela världen. (Finns att se på SVT Play fram till den 31 okt 2023)
Programledaren Martin Falklind tar med oss på en resa i våra strömmande vatten, där vi möter vandrande fiskar, hotade urtidsdjur och simmande strömstarar – alla beroende av forsande vatten. Huvudrollsinnehavaren i det här avsnittet är laxen, en fisk med superkrafter.Vi besöker en älvdal där forsarna tystnat, där djur, växter och människor har påverkats av storskalig vattenkraft. Men vi får också se hur mänskliga insatser bidrar till en bättre framtid för livet längs vattendragen – hundratals mil av bäckar och åar har återställts i Sverige, merparten av frivilliga insatser. Del 1 av 3. (Finns att se på SVT Play till 15 april 2022)
Klädföretag producerar allt mer kläder, allt snabbare och långt mer än vi behöver. Tonvis med textilier slängs varje år, trots att produktionen av kläder orsakar enorma koldioxidutsläpp. Varför köper vi så mycket nya kläder? Och vad krävs för att bromsa utvecklingen? I studion: Gina Tricots hållbarhetschef Emma Garrote, Dagens Nyheters klimatredaktör Peter Alestig och influencern Anitha Clemence. (Finns att se på SVT Play fram till den 11 juni 2022)
Frank Erichsen från "Hundra procent bonde" ska få ett danskt samhälle att rädda naturen genom att få alla insekter och bin tillbaka.
Den finns i säckarna vi bär hem från trädgårdshandeln. Samtidigt har den blivit storpolitik och var nära att fälla en regering. Att elda med torv anses så skadligt för klimatet att den ska tas bort som bränsle. När en hotad bransch ska hitta nya vägar riktas blickarna mot vanliga, odlingsintresserade konsumenter. (Finns att se på SVT Play fram till den 31 dec 2022)
Ålen har funnits sedan Atlanten bildades – men på några historiska ögonblick har den nästan utrotats. Vi har fått lära oss att det är de som fiskar och äter ålen som bär ansvaret. Men tänk om det finns en annan förklaring till att en av naturens mest gåtfulla varelser är på väg att försvinna? (Finns att se på SVT Play fram till den 9 maj 2022)
En tickande klimatbomb – som i tysthet släpper ut lika mycket koldioxid som biltrafiken. I Sverige finns platser som en gång band kol under våtmarker som myrar, kärr och mossar. Men när marken torrlades började den läcka växthusgaser. Det finns en lösning för att bromsa utsläppen som de flesta verkar vara överens om. Hur kommer det sig att regering efter regering misslyckas? (Finns att se på SVT Play fram till den 13 juni 2022)
Skogsbiologer varnar för att naturskogarna i Sverige håller på att ta slut. Samtidigt planerar svenska skogsbolag för att fortsätta avverka och plantera ännu mer snabbväxande skog. Blir det någon naturskog kvar? (Finns att se på SVT Play fram till 3 oktober 2023)
Denna film utforskar många aspekter av vårt samhälle. För att ompröva vad som är möjligt i vår värld måste vi överväga vilken typ av värld vi vill leva i. Även om vi hänvisar till det som en civilisation, är det allt annat än civiliserat. Visioner om global enhet och gemenskap har länge inspirerat mänskligheten, men de sociala arrangemangen fram till nu har i stort sett misslyckats med att skapa en fredlig och produktiv värld. Även om vi verkar vara tekniskt avancerade är våra värderingar och beteenden inte det. Möjligheten till en positiv framtid står i skarp kontrast till våra nuvarande sociala, ekonomiska och miljömässiga dilemman.
För 60 miljoner år sedan slog en asteroid ut dinosaurierna. Det var det femte massutdöendet i jordens historia. Nu upplever vi det sjätte och den här gången är vi människor asteroiden. Vi förstör arternas livsmiljöer. Vi förföljer dem och släpper ut främmande arter. Vi förändrar klimatet. Upp till en miljon arter kan vara hotade, varnar David Attenborough. (Finns att se på SVT Play till 16 jul 2022)
När vi låter fattiga länder tillverka våra kläder skapar det jobb och kanske välstånd där och våra egna vatten kan tillfriskna. Men i länder som Indien och Bangladesh får floderna betala ett högt pris för en textilindustri utan miljökrav på sig. Kanadensisk miljödokumentär från 2017. (Finns att se på SVT Play fram till den 30 juni 2023)
Klädindustrin sägs vara den näst största miljöförstöraren i världen, strax efter kol- och oljenäringen. Stacey Dooley undersöker hur vår passion för snabba modetrender göder en industri som producerar ett allt större hot mot naturens resurser. Västvärldens klädkonsumtion ödelägger utvecklingsländernas vattenförsörjning, och Stacey Dooley visar även vilken vilken klimatförstörare din garderob är. Hon ställer de världsledande klädmärkena till svars och frågar vilka steg de tänker ta för att rädda vår planet. (Finns att se på SVT Play fram till den 17 november 2021)
Water Blues Green Solutions berättar historier från hela USA om samhällen som antar nya sätt att tänka på hur man skyddar, återställer och bevarar våra floder och källor till dricksvatten.
Vatten är vår planets absolut viktigaste resurs. Men på flera platser på jorden har klimatförändningar gjort att färskvattnet riskerar att ta slut och det är ett alarmerande problem som måste hanteras nu. Dokumentären är filmad över tre år och följer dem som arbetar vid frontlinjen på tre av våra kontinenter där bristen är som värst. Tillsammans berättar de historien om hur illa läget är men också vad vi kan göra för att stoppa utvecklingen. (Finns att se på SVT Play fram till den 31 mars 2024)
Varje år måste renskötarna i Sibirien passera stora floder med sina hjordar. Det har de alltid gjort men isen måste vara tillräckligt tjock. I dagens varmare klimat har den blivit opålitlig, samtidigt som permafrosten börjat tina. (Finns att se på SVT Play fram till den 31 mars 2023)
Skådespelaren Zac Efron reser över hela världen med hälsoexperten Darin Olien i ett reseprogram som utforskar sunda och hållbara sätt att leva.
Vi vet i dag rätt väl vad våra utsläpp direkt kan leda till. Vad vi inte vet är vad som händer när olika processer sätts igång som förstärker en farlig utveckling, till exempel när regnskogen huggs ner. Vi kan passera kritiska tröskelvärden – och vi riskerar att göra det snart. (Finns att se på SVT Play fram till 30 juni 2024)
I mitten av 80-talet skickade det svenska gruvföretaget Boliden 20 000 ton giftigt avfall till den chilenska staden Arica. Som en följd misstänks tusentals människor ha drabbats av cancer, medfödda missbildningar och neurologiska sjukdomar. Nu kräver de rättvisa. Den inledande rättegången är den mest omfattande i Skellefteå tingsrätts historia. Ett dokumentärt rättegångsdrama om hur medborgarna i den lilla staden Arica tar ett av världens största gruvbolag till rätten. En film av Lars Edman och William Johansson Kalén. (Finns att se på SVT Play fram till den 4 juli 2023)
David Attenborough och forskaren Johan Rockström undersöker hur jordens biologiska mångfald förfaller och hur krisen ännu kan avvärjas. Medverkande: David Attenborough, Johan Rockström
Genom årstider, biologisk mångfald, flyttfåglar, odlingar och en liten skara höns, filosoferar Tina-Marie Qwiberg och Andi Loor om mänskligheten, dess vara och dess förhållande till natur, djur och planeten. Kan man i människans sätt att värdera flockdjur, och framförallt de domesticerade flockdjuren, ana ett förhållandesätt som är grunden till den naturförstörelse som idag påverkar planetens system negativt? Är vår distansering från naturen och allt omkring levande en av de största orsakerna till klimatförändringar och artdöd? En dokumentär om naturen och helheten men med en ständigt närvarande underton av allvar och oro inför ett klimat och en natur i förändring. Och hur det är att vara människa i denna tid. Medverkande och berättare Tina-Marie Qwiberg. (Finns att se på SVT Play fram till fredagen 1 oktober)
En dokumentärfilm om djur och natur och om människor som brukar jorden och skogen. En film av Nina Hedenius. (Finns att se på SVT Play fram till den 12 mars 2022)
I den här filmen får vi möta några människor i Blekinge som fortfarande tror på och kämpar för den kvalitet som finns i den närproducerade maten: Christl Nilsson i Skillingsboda lever med sina får och sina fem mjölkkor och har ett förhållande till sina djur som man knappast hittar i den storskaliga världen. På torget i Karlshamn står samma försäljare som stått där under 40 år och på filmaren Per Anders Rudelius fädernegård i Snöfleboda reflekterar hans far Olle över de förändrade förutsättningar som dagens småskaliga jordbruk lever under. (Finns att se på SVT Play fram till 22 mars 2022)
På 1970-talet upptäcktes att ozonlagret, som skyddar allt levande mot solens farliga strålar, började tunnas ut. Larmet gick över världen och engagerade forskare och politiker. En ung kemist vid namn Susan Solomon löste gåtan om hur ozonhålet uppkom och freoner kunde pekas ut som bovarna. Snabbt kom förbud mot freoner och industrin släppte sitt motstånd och ställde om. Kanske kan ozonfrågans snabba lösning tjäna som modell för hur vi kan lösa andra miljöproblem. (Finns att se på SVT Play fram till den 4 juli 2021)
I den här serien får vi följa Greta på hennes ett år långa resa som tog henne över Atlanten med segelbåt och ställde henne ansikte mot ansikte med världens ledare. På resan träffar hon även klimatexperter som delar med sig av de dramatiska förändringar som sker på vår planet, men också vad vi kan göra åt det.
Trädens värld är vidunderlig och märklig. Dessa jordiska jättar är långt ifrån de statiska och ensamma växter som vi tidigare trott. Träd samarbetar och kan memorera information som de delar med andra träd. Och de kan uppfatta världen på sätt som vi tidigare inte förstått. Ny forskning kring botanik och skogsekologi ger oss en uppdaterad syn på trädens mystiska ekosystem. (Finns att se på SVT Play fram till 15 oktober 2021)
E-handeln: Framtidens shopping. E-handel och ny teknik styr nu om hela vår konsumtion. Vi följer paketens märkliga vägar över Europa och träffar experter på köpbeteende. Och vi får möta forskarna som med hjälp av kemi kan skapa helt nysydda jeans och klänningar av gamla sopor. Programledare: Victoria Dyring. (Finns att se på SVT Play fram till den 24 september 2021)
I Kassjö utanför Umeå vill Erik och Laura bygga ett hus med väldigt ovanlig teknik – trots att de aldrig byggt ett hus tidigare. Deras framtida hem ska byggas av halmbalar och lera, och de har förberett sig i åratal. Det ambitiösa målet är inte bara ett hållbart hus utan en helt ny livsstil för dem – de vill bli helt oberoende. Fast en liten sak undrar de till och med själva – hur ska de orka genomföra allt? (Finns att se på SVT Play fram till 2 oktober)
En filmskapare som älskar havet vill dokumentera de skador människan åsamkar djuren som lever där – och upptäcker omfattande korruption.
Gruvorna runt Johannesburg har producerat en tredjedel av all världens guld. Men bakom den glittrande fasaden lurar en miljökatastrof. Tusentals ton av radioaktivt avfall håller på att förgifta luften och vattnet för stora delar av befolkningen. Någon måste göra något. Men vem? I denna rafflande dokumentär följer vi Mariette Liefferinck, en lika obeveklig som osannolik aktivist som är beredd att gå hur långt som helst för att ställa de ansvariga till svars – helst i höga klackar. En dokumentär av Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven. (Finns att se på SVT Play fram till den 6 april 2021)
Västvärldens vattenklosetter har knappt utvecklats på 200 år. Varje gång vi spolar slösar vi dricksvatten som sedan måste renas. Samtidigt saknar en stor del av världens befolkning både dricksvatten och toalett. Hur ser framtidens toaletter ut? Forskare från olika delar av världen visar nya uppfinningar – alltifrån japanska högteknologiska toaletter som kan ge besked om besökarens hälsa, till smarta lösningar för områden som saknar tillgång på vatten. (Finns att se på UR Play fram till 31 december 2022)
En film om de hundratals kemikalier vi alla bär i vårt blod, som ett resultat av de kemiska ämnen vi har spridit i vår miljö under de senaste 70 åren. Den svenska dokumentärfilmens nestor Stefan Jarl riktar kameran mot ett av de största hoten mot mänskligheten. (Kan ses på SVT Play fram till 5 mars 2022)
Det svenska gruvföretaget Boliden skickade under 1980-talet nästan 20 000 ton giftigt avfall till den chilenska staden Arica. Idag är hundratals barn sjuka, man kallar dem ”Blybarn”. Lars, en ung filmare från Skellefteå, träffar barnen i Arica och påbörjar en jakt på sanningen. I Sverige möter han Rolf, tidigare miljöchef på Boliden och den man som på åttiotalet kontrollerade och godkände exporten. Tillsammans åker de tillbaka till Chile för att se konsekvenserna, och för att träffa barnen. En prisbelönt dokumentär av Lars Edman och William Johansson. (Finns att se på SVT Play fram till 7 mars 2022)
Schnitzlar, korvar, vegobullar. Senaste åren har inneburit en försäljningsexplosion av veganska produkter. Rapporter visar att de växtbaserade alternativen kan gå om kött redan om tjugo år. Men hur hållbar är trenden? Är det en bra investering? Gäster i studion: kokboksförfattaren Lotta Lundgren, aktieanalytikern Karl Lans och riskkapitalisten Johan Jörgensen. (Finns att se på SVT Play fram till den 23 oktober 2021)
De flesta är medvetna om att Amazonas och Borneos regnskogar skövlas, men att nästan alla av Sveriges naturskogar försvunnit känner få till. Idag återstår en mindre del av Sveriges ursprungliga skogslandskap, resten av skogen är ersatt av uppodlade skogsplantager, som sås och skördas på samma sätt som bondens åker. I dessa monokulturer saknas biologisk mångfald, eftersom träden huggs ned så fort de nått ”avverkningsmogen” ålder. Trots att svenskt skogsbruk ofta framställer sig som både hänsynsfullt och ansvarstagande, så fortsätter skövlingen av de sista resterna av våra naturliga skogsekosystem.
Världens klimat blir varmare, och Sverige värms upp dubbelt så snabbt som övriga delar av jordklotet. Anders Lundin ger sig ut på en resa runt Sverige för att ta reda på vilka djur som missgynnas av klimatförändringarna, och vilka som gynnas.
Familjen Fangel-Mo bor på en idyllisk släktgård i de norska fjällen – enda problemet är att föräldrarna måste flygpendla till jobbet. De lider av ett gnagande klimatsamvete och ett allt större behov av att göra något för att rädda planeten och sina barns framtid. Efter många överväganden beslutar de sig för att flytta till Permatopia, ett självförsörjande, ekologiskt landsbygdskooperativ i Danmark. Men det visar sig vara betydligt lättare att ha rätta åsikter än att leva upp till dem. En hjärtlig, rå och ärlig film om en helt vanlig familj i klimatkrisens skugga. (Finns att se på SVT Play till 14 februari 2022)
Teknikerna som vill hacka klimatet. Klimatförändringarna blir alltmer påtagliga och utsläppsminskningar har skjutits på framtiden. Nu vill vissa forskare och ingenjörer försöka påverka jordens klimat på teknisk väg. Det handlar bland annat om att suga upp koldioxid ur luften och gräva ner den, eller att fysiskt blockera solljusets inflöde. Kan sådana tekniska lösningar verkligen fungera? Hur mycket skulle det egentligen kosta? Och vilka är riskerna? (Finns att se på SVT Play fram till den 8 maj 2021)
At the international level and within the EU, various solutions and policies aim to regulate emissions and stimulate what is hoped to be sustainable solutions. Decisions will be made, or have already been made, on climate and energy policies that affect the world’s forests.
Policies on bio-economy and energy from biomass risk being in strong conflict with protecting biodiversity and mitigating climate change.
The Swedish forestry model is promoted as a success story, promising both climate change mitigation and safeguarding of biodiversity, but is this really true? In this film, a number of prominent independent scientists and experts are helping us examine the claims that the forest industry is spreading about the Swedish forestry model and the bio-economy.
Hon börjar som ensam demonstrant på Mynttorget men spänner snart blicken i världens ledare och frågar
Flygbranschen går mot sitt värsta år någonsin efter att covid-pandemin lamslagit flyget. Vilka flygbolag har de finansiella musklerna att överleva och vilka bolag kommer att gå under? I studion resonerar Viggo Cavling, chefredaktör för Travelnews.se, Catrin Mattsson, Norden-chef IATA, och flygjournalisten Jan Ohlsson om de senaste utmaningarna. (Finns att se på SVT Play fram till 13 juni 2021)
Den omtyckte tv-personligheten ser tillbaka på sitt liv och hur livet på jorden har förändrats under hans karriär, och delar med sig av en hoppfull vision för framtiden.
Medverkande:David Attenborough
I den allt intensivare diskussionen om klimatförändringar och massutrotning av arter finns det en fråga som sällan nämns. Att vi människor blir fler. För varje år ska planeten föda en allt större befolkning. Det kräver jord att odla och marken får naturen släppa till. (Finns att se på SVT Play fram till 29 januari 2021)
Från återanvändning till energiutvinning – denna dokumentär utforskar hur ny teknik och innovationer från olika världsdelar kan skapa en hållbar framtid för vårt vatten.
Medverkande:Liam Neeson, Matt Damon, Jaden Smith
Experter och kändisaktivister utforskar hur välmående jord kan vara avgörande i kampen mot klimatförändringarna och nyckeln till vår planets framtid.
Gruvorna runt Johannesburg har producerat en tredjedel av all världens guld. Men bakom den glittrande fasaden lurar en miljökatastrof. Tusentals ton av radioaktivt avfall håller på att förgifta luften och vattnet för stora delar av befolkningen. Någon måste göra något. Men vem? I denna rafflande dokumentär följer vi Mariette Liefferinck, en lika obeveklig som osannolik aktivist som är beredd att gå hur långt som helst för att ställa de ansvariga till svars – helst i höga klackar. (Finns att se på SVT Play fram till 6 april 2021)
Är köttbiffar av raps och hampa det vi lägger på grillen i framtiden? Ska vi börja odla alger i åkrar under vattnet? Kan växtodlingar förläggas hemma i garaget där gödslet kommer från bassänger med fisk? Allt fler försöker äta mer hälsosamt och miljövänligt – och forskarvärlden arbetar intensivt med nya råvaror. Vi besöker uppseendeväckande försöksodlingar, låter professionella kockar tillaga maten därifrån och så provsmakar vi om framtidens mat duger för våra kräsna smaklökar. (Finns att se på SVT Play fram till 20 mars 2021)
Takeout är en dokumentär om Amazonas skogsbränder och dess koppling till köttindustrin i Brasilien och runt om i världen
Deras protester är fredliga men olagliga. Bilderna av hur de blockerade centrala London gjorde aktivisterna i Extinction Rebellion kända över hela världen. Det födde ökat stöd men retade också många människor som inte kunde ta sig till jobbet. Här är berättelsen inifrån den militanta rörelsen. (Finns att se på SVT Play fram till den 30 april 2023)
Journalisten Nelufar Hedayat undersöker den globala livsmedelskedjan för några av våra vanligaste ingredienser. Serien utforskar framtidens mat och hur vi ska tillgodose matbehovet för världens snabbt växande befolkning. Flera avsnitt i en serie. (Finns att se på UR Play fram till den 31 december 2020)
Skogen har alltid fungerat som en spelplats för konst, mytologi och fantasier, och som en spegel av människans eget inre. Vi får följa konstnärer och aktivister, bland andra Lars Lerin och Britta Marakatt-Labba, som berättar om hur deras liv och verk påverkats av skogen. Vad är det som går förlorat i oss själva när den vilda naturen trängs tillbaka, när upplevelsen av att vi är en del av en levande omvärld, bryter samman? Med Lars Lerin, Britta Marakatt-Labba, Helena Granström, Eirik Havnes, Helene Schmitz och Pella Thiel. (Finns att se på SVT Play fram till den 20 januari 2021)
Följ med äventyraren Marcus Aspsjö på hans resa genom Alaska och var med när han bildar sin egna uppfattning om vikten av orörd natur för oss människor. Det här är dokumentären om situationen kring den svenska skogen och vildmarken. Sveriges orörda skogar blir färre samt tystare när den biologiska mångfalden håller på att försvinna. (Finns att se på SVT Play fram till 21 februari 2021)
På 1980-talet stod världen redo att agera mot den globala uppvärmningen, med USA i spetsen. Men sedan hände något som förändrade allt och som banade väg för dagens klimatskeptiker. De stora oljebolagen inledde en intensiv kampanj för att förneka människans påverkan på klimatet, tvärt emot vad deras egna forskare hade upptäckt. (Kan ses på Kunskapskanalen till den 31 maj 2021)
I den norrländska skogen byggs en av norra Europas största vindkraftsparker. Men plötsligt stannar bygget upp. Miljardsatsningen på förnybar energi förvandlas till en härva av konflikter, miljöbrott och obetalda fakturor – där människor inte vill prata av rädsla för att råka illa ut. (Finns att se på SVT Play till den 16 nov 2020)
En stigande havsyta har börjat förändra världskartan – i klimatförändringarnas spår. Skyddsåtgärder byggs nu för miljardbelopp, men trots det kommer vissa ö-stater att helt försvinna på sikt. Kommer ingenjörerna att kunna rädda världens stora kuststäder, och hur mycket kommer det att kosta? Vi följer med forskare till flera kontinenter för att förstå vad som sker när vattnet från jordens smältande isar får havet att stiga med flera meter. (Finns att se på SVT Play till den 24 oktober 2020)
Michael Moore presenterar Planet of the Humans, en dokumentär som vågar säga vad ingen annan kommer att göra denna Earth Day – att vi tappar striden för att stoppa klimatförändringarna på planeten eftersom vi följer ledare som har tagit oss på fel väg – säljer ut den gröna rörelsen till rika intressen och företag i Amerika. Den här filmen är en väckarklocka till verkligheten som vi är rädda för att möta: att mitt i en människors orsakad utrotningshändelse är miljörörelsens svar att driva efter teknikfixar och bandhjälpmedel. Det är för lite, för sent. Observera att denna dokumentär är mycket ifrågasatt på grund av sitt innehåll. Sök gärna fram andras kommentarer och analyser för att få en fullständig bild.
Det pågår en energirevolution. I Sverige och Västeuropa avvecklas nu både kolkraft och gammal kärnkraft. Forskare medverkar nu i en explosion av ny vindkraft, som kan ge el även när det inte blåser. Vi träffar också de forskare som experimenterar med annorlunda kärnkraft i form av minireaktorer. (Finns att se på SVT Play till 3 oktober 2020)
En skildring av vad som hände bakom kulisserna i samband med lanseringen av dokumentärfilmen Bananas!*. När filmbolaget får ett brev som innehåller krav på att filmen ska dras tillbaka, ändras plötsligt spelreglerna. Advokater kommer in i bilden, och begrepp som stämning, mediamanipulation och skrämseltaktik blir verklighet för filmarna. En film om yttrandefrihetens pris. Svensk dokumentärfilm från 2011. (Finns att se på SVT Play fram till den 10 juli 2020)
Cykeln är en fantastisk uppfinning med kraft att förändra världen. Allt fler försöker bryta sig fria från bilberoendet, men samtidigt har det aldrig sålts fler bilar än idag. Fredrik Gerttens nya film skildrar en global kris: städer där all yta är slukad av bilar, ett ständigt växande, smutsigt, bullrande trafikkaos. De mäktiga intressen som tjänar på privatbilismens framväxt lägger miljarder på lobby och reklam för att skydda sina affärer. Mot dem står alla som kämpar för bättre städer. Som vägrar sluta cykla trots att allt fler dödas i trafiken. (Finns att se fram till den 13 juli 2020)
Teflon gör kanske att inget fastnar – men för att tillverka undermedlet krävs kemikalier som stannar i kroppen för evigt. När invånarna i en liten stad i West Virginia upptäcker att kemijätten DuPont medvetet förorenat dricksvattnet med giftigt avfall avslöjas en av de största miljöskandalerna i vår tid. Filmaren Stephanie Soechtigs undersökning av kemiindustrins giganter är en thriller som får dig att ifrågasätta allt i ditt kök. Amerikansk dokumentär från 2018. Miljöskandalen skildras också i dramafilmen Dark Waters med Sverigepremiär i mars 2020. (Finns att se på SVT Play fram till 4 juni 2020)
Closing The Loop är världens första dokumentärfilm om nollavfall / cirkulär ekonomi, som stöder FN: s mål för hållbar utveckling 12 om ansvarsfull produktion och konsumtion. Filmen presenteras av den globala hållbarhetseksperten, Dr. Dr. Wayne Visser, i samarbete med Emmy och två gånger Telly Award-vinnande regissören Graham Ehlers Sheldon. Filmen sträcker sig över tre kontinenter och innehåller kommentarer från globala experter och kompetenscentra som World Economic Forum och University of Cambridge. Ett antal innovativa fall med cirkulär ekonomi presenteras också i detalj.
De franska filmskaparna Mélanie Laurent och Cyril Dion har en synnerligen optimistisk syn på hur man tacklar dagens utmaningar. Genom att hitta kreativa alternativ till våra nuvarande normer för utbildning, jordbruk, energi och ekonomi försöker det inspirera människor att göra lokala förändringar och använda kraften i siffror för att påverka på global skala. (Från 2017)
Dykare, forskare och fotografer från hela världen samarbetar på en undervattenskampanj för att dokumentera korallrevens undergång.
Artifishal är en film om människor, floder och kampen för framtiden för vild fisk och miljön som stöder dem. Den utforskar vildlaxens glidning mot utrotning, hot som utsätts för fiskekläckor och fiskodlingar och vår fortsatt förlust av tro på naturen.
Hur ser Venedigs framtid ut? Ständigt hotad av översvämningar, som blir värre och värre i och med havsstigningen – vad ska rädda staden? Grundad på 400-talet och uppbyggd över 100 öar sammanlänkade med över 300 broar, så är Venedig minst sagt ett byggnadsmässigt under. (Finns att se på SVT Play till den 27 februari 2021)
Med sina nära 38 miljoner invånare är Tokyo världens mest tätbefolkade stad. Samtidigt är staden under konstant hot från jordbävningar och översvämningar. Under år av vulkanutbrott och tsunamier har arkitekter därför börjat bygga en ”stad” under staden för att tackla den stora jordbävning som forskarna menar kommer drabba Tokyo inom 30 år. Historiker, arkitekter och ingenjörer jobbar tillsammans för att lösa framtidens utmaningar. (Finns att se på SVT Play till den 20 februari 2021)
Del 7 av 20. Giftet i luften. Osynliga i luften finns de: föroreningarna som dödar tusentals människor varje dag. Ny forskning visar hur mikroskopiska luftföroreningar kan ta sig in i oss och skada våra hjärnor. Men forskningen visar också hur vi kan skydda oss. (Finns på SVT Play till 22 augusti 2020)
En filmisk resa genom mänsklighetens massiva påverkan på jorden, som har tagit oss in i en ny geologisk tidsålder. Filmteamet har rest till sex kontinenter och 20 länder för att dokumentera och visa hur människan förändrat jorden. En film som beskrivits som lika vacker som förfärande, med berättarröst av Alicia Vikander. Kanadensisk dokumentär från 2018. (Finns på SVT Play till den 31 dec 2021)
Forskare undersöker jordens klimat och söker ledtrådar över hela planeten – från istäcket på Grönland till Australiens öknar.
New York, metropolen som symboliserar USA som maktcentrum, är under hot. 400 000 av stadens invånare bor idag i så kallade översvämningszoner. Som en mosaik av småöar längs Atlanten ligger staden, knappt över havsnivån. Den globala uppvärmningen har gett New York fler översvämningar, och än värre orkaner är att vänta. Möt ingenjörerna som försöker hitta lösningarna för att rädda staden. (Finns på SVT Play fram till den 13 februari 2021)
Vi får träffa forskare och brandmän runtom i världen som nu utarbetar planer för hur vi ska möta skogsbrändernas nya globala
Australien, Nordamerika, Sverige – på senare år har stora skogsbränder överraskat världen med sin våldsamma kraft. Bränderna ses som ett av klimatförändringarnas mest uppenbara tecken. I USA brinner varje år mer än tre gånger så stor yta som för en generation sedan. Vi träffar forskarna som undersöker hur och varför skogsbränder blivit till megabränder. (Finns på SVT Play till 1 augusti 2020)
I Arlas reklam vandrar välmående kor på ständigt gröna ängar. Men nytagna bilder från en mjölkgård i Sverige vittnar om en verklighet som är långt ifrån den svenska ”Bregottfabriken”. (Finns på SVT Play till 21 feb 2021)
Att bo i världens städer blir allt dyrare. Medelklassen och fattiga har inte råd att bo kvar. Unga är chanslösa på bostadsmarknaden. Utvecklingen drivs på av internationella kapitalfonder som ser bostäder som en god investering. Filmaren Fredrik Gertten följer Leilani Farha, FN:s speciella rapportör för bostadsfrågor, runt hela världen. Överallt träffar de människor som trycks ut från sina hemkvarter på grund av finansiella intressen. (Finns på SVT Play den 14 juli 2020)
John och Molly lämnar livet i staden för att med blod, svett och tårar försöka förvandla 80 hektar av förorenad död mark till ett blomstrande ekologiskt jordbruk. Det verkar omöjligt. Men med ständigt nya växter och djur lyckas de mot alla odds skapa ett mikrokosmos i skön harmoni. Som snabbt förvandlas till totalt kaos. En lika dramatisk som hjärtevärmande berättelse om att trotsa den moderna livsstilen och leva nära djur och natur. (Finns på SVT Play till 15 februari 2021)
Erik Haag och Lotta Lundgren rapporterar från en framtid 2050 där resorna blivit kortare, flygplan sällsynta och egen bil ett privilegium för dem som bor på landet. Medverkande är bl.a. kulturskribenten Ulrika Knutson, psykiatrikern Anders Hansen och historikern Peter Englund. (4 avsnitt, släpps i omgångar)
En inspirerande film om en gammal man som lever hållbart med småskaligt jord- och skogsbruk på sin lilla gård med några djur. Hela filmen finns alltså att se på Youtube.
Filmaren Damon Gameau drivs av en oro för vilken värld hans fyraåriga dotter ska växa upp i. Är en ljusare framtid överhuvudtaget möjlig för klimatet, miljön och människorna? Han reser runt jordklotet för att hitta de bästa exemplen och mest innovativa lösningarna som eldsjälar har skapat, och som finns redan idag. Hur skulle världen se ut om 20 år, om lösningarna tillämpades i stor skala? En personlig och hoppfull film om en bättre framtid. (Finns på SVT Play till den 4 jan 2021)
Folke Rydén återbesöker Östersjön 10 år efter sin första dokumentär om vårt innanhav. Bokslutet han gör innehåller: torskkollaps, omfattande utsläpp från djurfabriker och larm om nya miljögifter men också hopp om minskad övergödning och renare vatten.
Vi får ibland höra att Cowspiracy är vinklad från de som vill få stopp för djurhållningen men vi tycker ändå det är bättre att se den och bilda sig sin egen uppfattning då det är en ganska intressant dokumentär och det är många som sett den.
Fler, nyare, coolare saker – det är den amerikanska drömmen. Men en del tycker att drömmen borde handla mer om lycka.
Kan forskarna hjälpa världen ut ur klimatkrisen? Genom att både ställa om energisystemen och anpassa oss till ett nytt klimat kan vi begränsa skadorna. Men hur mycket? Lär dig mer om kalvande isbergs betydelse för klimatet, koraller, vattennivån och jakten på den perfekta klimatmodellen. (Finns på SVT Play till den 2 feb 2020)
Klimatförändringarna och hur vi lärde oss att förstå dem. Vad är det som gör att forskare är överens om att klimatet förändras och att det är mänsklig aktivitet som orsakar det? I filmen går vi till botten med frågan med hjälp av vetenskapens starkaste argument. Lär dig om skogens andning, Antarktis kalla hav och Keelingkurvan.
(Finns på SVT Play till 1 feb 2020)
Vad händer när klimatförändringar bidrar till ekonomisk och politisk instabilitet? När vattenbrist blir en katalysator för konflikt, och klimatförändringarna samverkar med socialt uppror och terrorism? Forskare och försvarsexperter har synat sambanden mellan de effekter klimatets förändringar har i stora delar av världen och uppkomsten av social oro, terror och stater i förfall. Där konsekvenserna framtvingar migration i stor skala över hela jordklotet.
(Finns på SVT Play till 31 mars 2021)
Vi är bara två grader från en klimatkatastrof. Om den globala uppvärmningen fortsätter går vi över tröskeln som kommer att leda till permanent skada. Men vi har möjlighet att stoppa den utvecklingen. Av världsledande experter får vi all fakta om klimatkrisen och den globala uppvärmningens effekter. Detta är den största utmaning människan har stått inför. Möt Greta Thunberg och David Attenborough, som jämte experter världen över söker lösningen på problemen.
(Finns på SVT Play till 14 april 2020)