Lyssna på poddar och radioprogram om klimat och miljö

Det skapas många nya poddar inom miljö och klimat. Vi har samlat så många program vi kan för dig att lyssna på.

Kanal eller typ

Titel och länk

Sveriges Radio P4 Konflikt

Med aktier som vapen mot storbolagen

Fredsaktivister och miljökämpar utmanar nu storbolagen på deras egen spelplan. Men går det att förändra världen genom att köpa aktier? Hör riskkapitalisterna, pensionärskrigaren - och finansmannen som bytte sida. Del 2 i vår serie om slaget om kapitalismen.

Sveriges Radio

Kampen om naturen

Hur använder vi naturens resurser och vem bestämmer över dem? Kampen om naturen är en programserie som undersöker konflikterna som uppstår kring naturresurserna. Hur kan man hitta lösningar, hur har det sett ut, hur är det nu och hur ser framtiden ut?

Soundcloud

Klimatröster (Klimataktion Nyköping)

En podd om klimatet som Klimataktion i Nyköping och Omställning Nyköping står bakom. Fokus är på visioner om en hållbar framtid. Varje avsnitt innehåller en intervju med en person som på något sätt har att göra med klimatfrågan

Sveriges Radio

P1 Sommar: Alexandre Antonelli

Alexandre Antonelli är forskningschef på Royal Botanic Gardens, Kew i Storbritannien. Han har främst studerat tropikernas biologiska mångfald och arbetat med att kartlägga hoten från miljöförstöringen. För det har han fått ett flertal priser och han är i dag en av världens mest citerade forskare. Alexandre Antonellis Sommar handlar om den stora tysta artdöden – där massor av djur- och växtarter försvinner, för att aldrig mer komma tillbaka. - Men det finns hopp. Jag berättar hur vi kan rädda den biologiska mångfalden. Och så avslöjar jag vad som ligger i alla mina skokartonger.

Sveriges Radio

Naturmorgon: Vikten av en koloniträdgård och sensommarens insekter

Det är 100 år sedan koloniträdgårdarna började odlas i Sverige, till glädje inte bara för människor utan också för bland annat insekter. Vi ställer oss också frågan om vad det är vi hör, så här i sensommar tid - är det en syrsa eller en vårtbitare? Och så lär vi oss snickra en mulmholk. Programledare: Joacim Lindwall.

Sveriges Radio

Sommar i P1: Gunhild ”Ninis” Rosqvist

Gunhild ”Ninis” Rosqvist är professor vid Stockholms universitet, institutionen för naturgeografi och forskar om hur klimatförändringar påverkar arktiska miljöer. Hon var i 16 år föreståndare för Tarfala forskningsstation som är belägen i Kebnekaisemassivet.Gunhild ”Ninis” Rosqvist har genom åren lett flera forskningsprojekt bland annat om hur uttag av naturresurser påverkar miljö och människor i Nordens arktiska områden. I sitt Sommarprogram pratar Gunhild ”Ninis” Rosqvist om hur världen kommer att se ut om vi inte ändrar vårt sätt att leva. - Och om min arbetsplats som riskerar att smälta bort.

Svenska Yle

limatet blir allt galnare - så här förändras Finland

Vi vet inte exakt hur Finland påverkas av klimatförändringen. Det kan bli varmare, kallare, torrare och blötare. Det enda säkra är att vi står inför stora förändringar. Simon Karlsson och vetenskapsjournalisten och författaren Marcus Rosenlund reder ut vad klimatförändringen kan medföra i vårt land.

Sveriges Radio

Lördagsintervjun: Hur ska Sverige nå klimatmålen, Johan Kuylenstierna?

Enligt Sveriges klimatmål ska Sverige vara klimatneutralt 2045. Men än så länge minskar utsläppen alldeles för långsamt för att målet ska nås.

Klimatpolitiska rådet, som utvärderar regeringens politik, anser att det som regeringen hittills beslutat inte är tillräckligt. Men vad mer behöver göras? Och går det att nå målen? Johan Kuylenstierna, ordförande i Klimatpolitiska rådet, är gäst i Ekots lördagsintervju.

Sveriges Radio

Geoengineering – att manipulera klimatet

I takt med att klimatkrisen förvärras pratar allt fler om att nya tekniker kan rädda oss. Men vad händer om de tvärtom gör allt värre?

Green Hacks Scandinavia/Pernilla Eriksson (Spotify m.fl.)

Green Hacks Scandinavia

Möt klimathjältar, experter och innovatörer som delar med sig av sina tips om hur man kan göra ett postivt klimatavtryck. Du får höra deras berättelser och värdefulla tips om hur du implementerar en hållbar livsstil för att öka välbefinnandet för dig och planeten. Flera avsnitt finns!

Klimatgap (Acast)

Klimatgap 20: Människan är bara ett barn

I Klimatgap utforskar Maria Wolrath Söderberg, forskare i retorik, och Isak Jarnehäll gapet mellan kunskap och handling i klimatfrågorna.

Vi vet att vi måste ställa om till en mer hållbar livsstil, ändå är det så svårt. Vad är det som hindrar oss och vad kan få oss att ändra vårt beteende? Flera avsnitt finns!

Sen då? (Spotify)

Sen då?

En klimatpodd från tunneln med sikte på en ljus framtid! Anna, Sofia och Karin tar avstamp i vår märkliga nutid och blickar in i en möjlig framtid. Med både hälsokris och klimatkris på halsen är det dags för mänskligheten att på allvar kavla upp ärmarna. Sen då?

Anna, Sofia och Karin tar avstamp i vår märkliga nutid och blickar in i en möjlig framtid. Med både hälsokris och klimatkris på halsen är det dags för mänskligheten att på allvar kavla upp ärmarna. Sen då?

Klimatpodden (Soundcloud)

Klimatpodden: #71 Isadora Wronski – Systemomställning nu!

Isadora Wronski är programchef på Greenpeace i Sverige. Hon har jobbat med internationella miljökampanjer för Greenpeace och Burning man, en av världens mest unika festivaler i Black Rock Desert i norra Nevada i USA.
Isadora har också varit gruppchef för försvarets kommunikationstrupper och pluggat zoofysiologi, en gren inom zoologin som studerar hur organ och vävnader fungerar hos djur.
Det blev ett samtal om hur klimatkampen påverkas av coronapandemin och om den rentav kan innebära en unik möjlighet att ställa om samhället i hållbar riktning istället för att återgå till business as usual. och mycket mer!

Sveriges Radio

Vetenskapsradion Klotet: Skövlingen av naturen öppnar upp för nya smittor

Coronaviruset är en varningssignal från naturen, anser en del forskare. De menar att till exempel skogsskövling gör så att vi människor kommer närmare djur, som kan sprida smittor som tidigare varit okända.

Sveriges Radio

Coronaviruset och klimatet

Pandemin vi just nu genomlever har lett till en kraftfull omställning av samhället på rekordkort tid. Kan vi lära av det för att få till den klimatomställning som forskare menar behövs?

Land Lantbruk

Lantbrukspodden (flera avsnitt)

Vad händer egentligen om förslagen rörande mindre växtskydd inom EU och ökad procent åkermark i träda går igenom? I Lantbrukspodden reder Gunilla Ander och Lena Johansson ut den så kallade gröna given och hur Sverige skulle påverkas, med hjälp av LRFs förbundsordförande Palle Borgström och Alarik Sandrup, näringspolitisk chef på Lantmännen.

Kaliber P1

Vår älskade miljöbov

Flera expertmyndigheter anser att svenskarna behöver köra mindre bil för att klimatmålet som Sverige satt upp ska kunna nås. Men frågan delar både de politiska partierna och deras väljare.

Kemikalieinspektionen

Kemikaliepodden (flera avsnitt)

Kemikaliepodden är en samtalspodd från Kemikalieinspektionen för en kemikaliesmart vardag. I podden lär du dig om kemikalier i vardagen för att du ska kunna göra medvetna val.

P4 Värmland

Semesterprat i P4 Värmland: Jenny Harlen om Bokashi

Jenny Harlen talar i sitt semesterprat om att hon vill starta en jordrevolution på vår planet.

Hon kommer berätta för oss hur viktig vår jord är och hur hon gör för att rädda jorden på vår planet. Alltså den jord som vi odlar i.

Sveriges Radio

Sommarprat i P1: Johan Rockström

Johan Rockström menar att 2020 är ett sanningens år för klimatet. "Det handlar om mina och dina barns och deras barns framtid."

"Allt över två graders uppvärmning är sannolikt att betrakta som permanent skada för våra möjligheter på jorden. Och just nu rör vi oss längs en väg som tar oss till mellan 3-4 grader om 80 år, säger Johan Rockström. Han menar att planeten befinner sig i ett akutläge".

Sveriges Radio

Sommarprat i P1: Magnus Carlson

Magnus Carlson är känd som sångare i bandet Weeping Willows. Han ägnar sitt Sommar åt att söka svar från olika experter på frågorna som oroar honom allt mer: Vad händer med klimatet?

Samma dag som Magnus Carlsons sommar sänds fyller han 50 år. I födelsedagspresent önskar han sig en välmående planet. Istället för att fokusera på erfarenheterna som sångare i Weeping Willows ägnar han därför sitt program åt att söka svar på frågorna som oroar honom.

Sveriges Radio

P3 Dystopia: När maten tar slut

Klimatförändringarna gör det allt svårare att odla. Samtidigt blir vi fler människor på jorden som behöver äta oss mätta. Vad händer när maten inte räcker till?

Sveriges Radio

P3 Dystopia: Det sjätte massutdöendet

En av flera mycket intressanta delar av P3 Dystopia där flera handlar om klimatet och planeten.Djur och växter försvinner i allt snabbare takt från våra ekosystem och det är vi människor som är orsaken.

Sveriges Radio

P3 Dystopia: Det stora oljemissbruket

En av flera mycket intressanta delar av P3 Dystopia där flera handlar om klimatet och planeten. Våra liv är beroende av det svarta guldet, men många är överens om att vi måste sluta - nu. Kommer vi klara oss?

Naturskyddsföreningen

Skarpt Läge (flera avsnitt)

I den här podden djupdyker vi i några av de ämnen som vi vet engagerar allra mest. Förutom att fördjupa kunskapen så vill vi räta ut frågetecken och punktera myter om allt från flygets faktiska klimatpåverkan till den pågående sjätte massutrotningen. Vi ska också prata om kött och köttets klimatpåverkan, och vi kommer gå igenom det politiska läget inför valet.

Bäckmo & Wätterbäck

Två odlare emellan (flera avsnitt)

Två trädgårdsbloggare, Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård och Johannes Wätterbäck från Farbror Grön. Ett samtal mellan två eldsjälar, entusiasmerande och nyfiket från två perspektiv – urban odling och odling i hemträdgården.

Hannes Anagrius & Steg 3

Tillväxtparadigmet (flera avsnitt)

Tillväxtparadigmet är en podcast om vårt ekonomiska system, om tillväxtens drivkrafter, om våra globala kriser och om omställning till ett hållbart samhälle.