Arkiv: Dokumentärer

Broken

Denna undersökande dokumentärserie visar hur försummelse och svek i produktionen och marknadsföringen av populära konsumentvaror kan leda till allvarliga konsekvenser.

The True Cost: Who Pays the Real Price for YOUR Clothes

Det här är en berättelse om kläder. Det handlar om kläderna vi bär, de som tillverkar dem och den påverkan industrin har på vår värld. Priset på kläder har minskat i årtionden, medan de mänskliga och miljömässiga kostnaderna har ökat dramatiskt. ”The True Cost” är en banbrytande dokumentärfilm som drar undan förlåten och frågar oss att överväga, vem betalar egentligen priset för våra kläder?

Filmat i länder över hela världen, från de mest glamorösa catwalkarna till de mörkaste slumområdena och med intervjuer med världens främsta påverkare, inklusive Stella McCartney, Livia Firth och Vandana Shiva, är ”The True Cost” ett enastående projekt som bjuder in oss på en ögonöppnande resa runt om i världen och in i livet för de många människor och platser bakom våra kläder.

En varmare planet

Vi följer forskare som undersöker den globala uppvärmningens påverkan på allt levande. Hur kommer framtiden att se ut för djur, växter, hav och städer? Serie på tre avsnitt. Finns att se på UR Play fram till 31 juli 2025.

Vart har fåglarna tagit vägen?

På sextiotalet slog miljögifterna ut många fåglar och skapade en tyst vår. Nu är vi där igen. En lång rad fågelarter vi lärt oss älska och ta för givna minskar kraftigt och luften fylls inte längre av deras röster. Men nu är det inte gifterna. Hela landskapet har blivit fågelfientligt. (Finns att se på SVT Play fram till den 1 juli 2023)

Ekonomibyrån: Modemedveten business

Klädindustrin står för en gigantisk klimatpåverkan, ändå verkar vi handla, och slänga, alltmer kläder. De snabbaste klädföretagen växer så det knakar, men vad gör de åt sitt klimatavtryck? Vilken roll har influencers i modehetsen? Och vad händer i Bryssel som för alltid kan förändra snabbmodet? I studion: Entreprenören Sara Wimmercrantz, Kappahls hållbarhetschef Sandra Roos och influencern Anitha Clemence. Programledare: Carolina Neurath Bengtsson.

Klimathoppet (serie)

En serie om de viktigaste vägvalen vi har framför oss i klimatomställningen. Trots att alla är överens om att utsläppen ska minska så har konflikterna växt kring hur och var det ska ske. Finns det hopp och var ska vi landa? Programledare: Camilla Kvartoft.

Dokument utifrån: Raffinerade lögner

De stora oljebolagen har genom egen forskning tidigt känt till fossila bränslens påverkan på klimatet. Men i stället för att varna om riskerna har de aktivt spridit missledande information och motarbetat övergången till alternativa energikällor.

Australien i lågor

Australiens torra skogar har alltid brunnit. Eucalyptusträden är anpassade till det. Men under den svarta sommaren 2019 slukade eldstormen allt i sin väg. Tretusen bostäder brann upp, minst nio människor dog. Oräkneliga vilda djur blev också lågornas offer när skogarna förvandlades till aska. (Finns att se på SVT Play fram till 1 juli 2023)

Mode: utveckling eller död

Efter årtionden av lyx, överflöd och en till synes omåttlig efterfrågan på kläder står modevärlden vid ett vägskäl. Den globala uppvärmningen och hållbar utveckling, kulturell representation och appropriering, jämlikhet och genus; de politiska frågor som håller på att förändra världen i grunden går inte längre att ignorera. Kreatörer och varumärken utsätts för allt skarpare granskning. Hur tacklar modebranschen utmaningarna den står inför, och hur förhåller den sig till denna nya verklighet? Kan en slit- och slängindustri överleva i en hållbar framtid? (Finns att se på SVT Play fram till 31 mars 2025)

Nordsjön – att obducera ett hav

Fem olika oceaner täcker två tredjedelar av vår planet. I verkligheten hänger allt havsvatten samman och hur det systemet fungerar påverkar allt liv. Dessvärre är havet idag på sina håll så förorenat och överexploaterat att det är dags för en ordentlig obduktion.