Vad kan jag göra med min kaffesump?

Det finns bara en sak som till och med den mest inbitna miljömupp inte kan vara utan. En produkt som inte går att odla i Sverige utan måste skeppas från avlägsna länder, nämligen kaffet!

Eftersom kaffe inte går att odla i Sverige utan måste importeras kan vi åtminstone hedra denna långväga gäst med att återanvända den så gott det går. I Sverige importerar vi ungefär 30 000 ton kaffe så det finns en smula kaffesump att återbruka. Att spara kaffesump är enkelt. Så här gör du:

  • Prata med din arbetsgivare och fråga om du får ta kaffesumpen från jobbet alternativt börja med din egen förbrukning hemma.
  • Hemma är det bra att använda sig av flergångsfilter av väv, tyg eller metall så blir det inga pappersfilter att slänga.
  • Efter bryggning av kaffe, vänd ut och in på kaffefiltret och vält ut kaffesumpen i en liten låda. Ha gärna två lådor i köket så du kan skifta mellan dem beroende på om det torkat eller ej. Har du en matlåda i glas kan du ställa den i ugnen på eftervärmen för att torka fortare men var försiktig så det inte redan är torrt för då kan det ryka ordentligt.
  • Ha en sked i lådorna och vänd runt kaffesump en gång om dagen så att luften kommer åt att torka sumpen och möglet inte får fäste. Skulle det mögla brukar det bara vara att smula sönder klumparna och fortsätta det låta torka.
  • Häll den nya kaffesumpen i bunke nummer ett och flytta sedan över till bunke nummer två allteftersom det blir mer torrt. När det torkat helt kan det flyttas över till en påse eller större låda för användning och möglar inte längre.

OBS! Vi har inte testat alla dessa tips själva men några av dem vet vi funkar alldeles förträffligt. Vill du hjälpa oss med fler tips på användningsområden eller rapportera att du testat något av dessa som funkat/inte funkat, hör av dig på klimatochmiljo@gmail.com

Mylla ner kaffesumpen i jorden/kompostera
Kaffesump innehåller massor av näring och kan med fördel myllas ner i jord ihop med annan kompost i till exempel en pallkrage. Har du ingen odling själv kan du kontakta några som har. tex en plantskola eller en stadsodling i närheten. De blir ofta glada över ett näringstillskott till växterna. Har du en Bokashikompost kan du använda den men andelen kaffesump får inte bli för hög för då dör mikroorganismerna. Självklart gör ju även kaffesump nytta i hemmakomposter och kommunens bruna kärl för matavfall men till exempel rötning för biogas, där finns det andra matrester som är bättre på att jäsa och det bruna kärlet kan lätt bestå av en lite väl stor andel kaffesump. Så att använda näringen till annat är ingen dum idé. Framför allt när våra jordar ofta har lite underskott av näring.
Använd kaffesumpen för att odla svamp
Kaffesump fungerar mycket bra som odlingsmedium för att odla svamp. Det finns företag som säljer odlingskit där du bara löpande tillsätter din kaffesump eller så kan du ta fram eget svampmycel och odla själv men det är lite knepigare. Danska Beyond Coffee är ett exempel men du kan även ordna odling själv med eget mycel.
Gör surjord till blommande växter
Eftersom kaffesump är något surt i sitt PH-värde passar det bra just för orkidéer, azaleor, rhododendron, kamelia och rosor. Blanda i ungefär 10% kaffesump i vanlig jord så blir jorden lite surare och adderar dessutom både kalium och kväve som ju är vanligt i gödsel.
Använd som toaströ i separetten
Har du eller någon du känner en separett på landet? Alltså en toa som separerar kiss och bajs. Många använder tex köpt toaströ som ofta är bark eller andra skogsrester. varför inte använda kaffesump som toaströ i separetten? Strö över bajset som vanligt. det suger upp vätskan bättre än bark och drar dessutom till sig olika svampar som bidrar till en snabbare nedbrytning.
Gör flytande supergödning ihop med ägg- och bananskal
Vill du ha en riktig supergödning att blandas i jorden när du planterar blommor. Mortla äggskal, stavmixa bananskal (endast ekologiska) och bland med kaffesump och vatten. det blir en dunderladdad lösning eller mer av en gröt men som ger massor av näring till tre ganska ouppskattade restprodukter som vi genererar ganska mycket av.
Håll ohyran borta
Sniglar (inklusive mördarsniglar), snäckor och myror gillar inte kaffesump alls. En gammal klassiker är därför att strö kaffesump i rabatterna runt växterna som en slags barriär och ett miljövänligt sätt att hålla ohyra borta. Som en bonus gillar däremot maskar syran som finns i kaffesumpen så de gillar kaffesump både på och i jord.
Använd kaffesump som bodyscrub eller mot obehagliga dofter
Vill du få bort vitlöksdoft, fiskodör eller andra starka dofter. Gnugga händerna med blöt kaffesump så försvinner mycket av doften. Funkar även för obehagliga dofter i kylskåp. Ställ en burk med torkad kaffesump i kylen eller varför inte i en unken garderob eller skafferiet. Byt efter ett par veckor och låt den få nytt liv genom något av de andra tipsen här. Och funderar du på att öppna spa kan du blanda kaffesumpen med lite varmvatten och kokosolja och låta den få nytt liv som bodyscrub.
Använd kaffesump som miljövänligt vägsalt
Skippa saltet på isiga gångbanor i vinter. Torkad kaffesump funkar utmärkt till att strö istället där det är halt.
Kaffesumpen, din kompis i köket
Kaffesump funkar fint till fastbrända rester i kastruller och stekpannor om du tar lite på en disktrasa. Undvik dock keramik som annars kan bli lite missfärgat av sumpen.
Använd kaffesumpen för att färga
Kokar du ägg i kaffesump får de en vacker brun färg (vill du ha gul eller röd funkar gula och röda lökskal fint). Du kan även få nytt trä att se antikt ut med hjälp av kaffesump och ättikssprit. Det funkar även bra blandat med olja för att täcka små repor i trä.
Städa ur öppna spisen
Har du en öppen spis och ska städa ur askan? Lägg dit fuktig kaffesump först så slipper du ett dammoln när du städar ur. Askan kan sedan ihop med kaffesumpen bli gödning i trädgården som i exemplen här på sidan. Men använd med måtta då aska kan från öppna spisar i för stor koncentration kan tillföra kadmium till jorden.

Vad kan jag göra med min kaffesump?

Det finns bara en sak som till och med den mest inbitna miljömupp inte kan vara utan. En produkt som inte går att odla i Sverige utan måste skeppas från avlägsna länder, nämligen kaffet!

Eftersom kaffe inte går att odla i Sverige utan måste importeras kan vi åtminstone hedra denna långväga gäst med att återanvända den så gott det går. I Sverige importerar vi ungefär 30 000 ton kaffe så det finns en smula kaffesump att återbruka. Att spara kaffesump är enkelt. Så här gör du:

  • Prata med din arbetsgivare och fråga om du får ta kaffesumpen från jobbet alternativt börja med din egen förbrukning hemma.
  • Hemma är det bra att använda sig av flergångsfilter av väv, tyg eller metall så blir det inga pappersfilter att slänga.
  • Efter bryggning av kaffe, vänd ut och in på kaffefiltret och vält ut kaffesumpen i en liten låda. Ha gärna två lådor i köket så du kan skifta mellan dem beroende på om det torkat eller ej. Har du en matlåda i glas kan du ställa den i ugnen på eftervärmen för att torka fortare men var försiktig så det inte redan är torrt för då kan det ryka ordentligt.
  • Ha en sked i lådorna och vänd runt kaffesump en gång om dagen så att luften kommer åt att torka sumpen och möglet inte får fäste. Skulle det mögla brukar det bara vara att smula sönder klumparna och fortsätta det låta torka.
  • Häll den nya kaffesumpen i bunke nummer ett och flytta sedan över till bunke nummer två allteftersom det blir mer torrt. När det torkat helt kan det flyttas över till en påse eller större låda för användning och möglar inte längre.

OBS! Vi har inte testat alla dessa tips själva men några av dem vet vi funkar alldeles förträffligt. Vill du hjälpa oss med fler tips på användningsområden eller rapportera att du testat något av dessa som funkat/inte funkat, hör av dig på klimatochmiljo@gmail.com

Mylla ner kaffesumpen i jorden/kompostera
Kaffesump innehåller massor av näring och kan med fördel myllas ner i jord ihop med annan kompost i till exempel en pallkrage. Har du ingen odling själv kan du kontakta några som har. tex en plantskola eller en stadsodling i närheten. De blir ofta glada över ett näringstillskott till växterna. Har du en Bokashikompost kan du använda den men andelen kaffesump får inte bli för hög för då dör mikroorganismerna. Självklart gör ju även kaffesump nytta i hemmakomposter och kommunens bruna kärl för matavfall men till exempel rötning för biogas, där finns det andra matrester som är bättre på att jäsa och det bruna kärlet kan lätt bestå av en lite väl stor andel kaffesump. Så att använda näringen till annat är ingen dum idé. Framför allt när våra jordar ofta har lite underskott av näring.
Använd kaffesumpen för att odla svamp
Kaffesump fungerar mycket bra som odlingsmedium för att odla svamp. Det finns företag som säljer odlingskit där du bara löpande tillsätter din kaffesump eller så kan du ta fram eget svampmycel och odla själv men det är lite knepigare. Danska Beyond Coffee är ett exempel men du kan även ordna odling själv med eget mycel.
Gör surjord till blommande växter
Eftersom kaffesump är något surt i sitt PH-värde passar det bra just för orkidéer, azaleor, rhododendron, kamelia och rosor. Blanda i ungefär 10% kaffesump i vanlig jord så blir jorden lite surare och adderar dessutom både kalium och kväve som ju är vanligt i gödsel.
Använd som toaströ i separetten
Har du eller någon du känner en separett på landet? Alltså en toa som separerar kiss och bajs. Många använder tex köpt toaströ som ofta är bark eller andra skogsrester. varför inte använda kaffesump som toaströ i separetten? Strö över bajset som vanligt. det suger upp vätskan bättre än bark och drar dessutom till sig olika svampar som bidrar till en snabbare nedbrytning.
Gör flytande supergödning ihop med ägg- och bananskal
Vill du ha en riktig supergödning att blandas i jorden när du planterar blommor. Mortla äggskal, stavmixa bananskal (endast ekologiska) och bland med kaffesump och vatten. det blir en dunderladdad lösning eller mer av en gröt men som ger massor av näring till tre ganska ouppskattade restprodukter som vi genererar ganska mycket av.
Håll ohyran borta
Sniglar (inklusive mördarsniglar), snäckor och myror gillar inte kaffesump alls. En gammal klassiker är därför att strö kaffesump i rabatterna runt växterna som en slags barriär och ett miljövänligt sätt att hålla ohyra borta. Som en bonus gillar däremot maskar syran som finns i kaffesumpen så de gillar kaffesump både på och i jord.
Använd kaffesump som bodyscrub eller mot obehagliga dofter
Vill du få bort vitlöksdoft, fiskodör eller andra starka dofter. Gnugga händerna med blöt kaffesump så försvinner mycket av doften. Funkar även för obehagliga dofter i kylskåp. Ställ en burk med torkad kaffesump i kylen eller varför inte i en unken garderob eller skafferiet. Byt efter ett par veckor och låt den få nytt liv genom något av de andra tipsen här. Och funderar du på att öppna spa kan du blanda kaffesumpen med lite varmvatten och kokosolja och låta den få nytt liv som bodyscrub.
Använd kaffesump som miljövänligt vägsalt
Skippa saltet på isiga gångbanor i vinter. Torkad kaffesump funkar utmärkt till att strö istället där det är halt.
Kaffesumpen, din kompis i köket
Kaffesump funkar fint till fastbrända rester i kastruller och stekpannor om du tar lite på en disktrasa. Undvik dock keramik som annars kan bli lite missfärgat av sumpen.
Använd kaffesumpen för att färga
Kokar du ägg i kaffesump får de en vacker brun färg (vill du ha gul eller röd funkar gula och röda lökskal fint). Du kan även få nytt trä att se antikt ut med hjälp av kaffesump och ättikssprit. Det funkar även bra blandat med olja för att täcka små repor i trä.
Städa ur öppna spisen
Har du en öppen spis och ska städa ur askan? Lägg dit fuktig kaffesump först så slipper du ett dammoln när du städar ur. Askan kan sedan ihop med kaffesumpen bli gödning i trädgården som i exemplen här på sidan. Men använd med måtta då aska kan från öppna spisar i för stor koncentration kan tillföra kadmium till jorden.

Vad kan jag göra med min kaffesump?

Det finns bara en sak som till och med den mest inbitna miljömupp inte kan vara utan. En produkt som inte går att odla i Sverige utan måste skeppas från avlägsna länder, nämligen kaffet!

Eftersom kaffe inte går att odla i Sverige utan måste importeras kan vi åtminstone hedra denna långväga gäst med att återanvända den så gott det går. I Sverige importerar vi ungefär 30 000 ton kaffe så det finns en smula kaffesump att återbruka. Att spara kaffesump är enkelt. Så här gör du:

  • Prata med din arbetsgivare och fråga om du får ta kaffesumpen från jobbet alternativt börja med din egen förbrukning hemma.
  • Hemma är det bra att använda sig av flergångsfilter av väv, tyg eller metall så blir det inga pappersfilter att slänga.
  • Efter bryggning av kaffe, vänd ut och in på kaffefiltret och vält ut kaffesumpen i en liten låda. Ha gärna två lådor i köket så du kan skifta mellan dem beroende på om det torkat eller ej. Har du en matlåda i glas kan du ställa den i ugnen på eftervärmen för att torka fortare men var försiktig så det inte redan är torrt för då kan det ryka ordentligt.
  • Ha en sked i lådorna och vänd runt kaffesump en gång om dagen så att luften kommer åt att torka sumpen och möglet inte får fäste. Skulle det mögla brukar det bara vara att smula sönder klumparna och fortsätta det låta torka.
  • Häll den nya kaffesumpen i bunke nummer ett och flytta sedan över till bunke nummer två allteftersom det blir mer torrt. När det torkat helt kan det flyttas över till en påse eller större låda för användning och möglar inte längre.

OBS! Vi har inte testat alla dessa tips själva men några av dem vet vi funkar alldeles förträffligt. Vill du hjälpa oss med fler tips på användningsområden eller rapportera att du testat något av dessa som funkat/inte funkat, hör av dig på klimatochmiljo@gmail.com

Mylla ner kaffesumpen i jorden/kompostera
Kaffesump innehåller massor av näring och kan med fördel myllas ner i jord ihop med annan kompost i till exempel en pallkrage. Har du ingen odling själv kan du kontakta några som har. tex en plantskola eller en stadsodling i närheten. De blir ofta glada över ett näringstillskott till växterna. Har du en Bokashikompost kan du använda den men andelen kaffesump får inte bli för hög för då dör mikroorganismerna. Självklart gör ju även kaffesump nytta i hemmakomposter och kommunens bruna kärl för matavfall men till exempel rötning för biogas, där finns det andra matrester som är bättre på att jäsa och det bruna kärlet kan lätt bestå av en lite väl stor andel kaffesump. Så att använda näringen till annat är ingen dum idé. Framför allt när våra jordar ofta har lite underskott av näring.
Använd kaffesumpen för att odla svamp
Kaffesump fungerar mycket bra som odlingsmedium för att odla svamp. Det finns företag som säljer odlingskit där du bara löpande tillsätter din kaffesump eller så kan du ta fram eget svampmycel och odla själv men det är lite knepigare. Danska Beyond Coffee är ett exempel men du kan även ordna odling själv med eget mycel.
Gör surjord till blommande växter
Eftersom kaffesump är något surt i sitt PH-värde passar det bra just för orkidéer, azaleor, rhododendron, kamelia och rosor. Blanda i ungefär 10% kaffesump i vanlig jord så blir jorden lite surare och adderar dessutom både kalium och kväve som ju är vanligt i gödsel.
Använd som toaströ i separetten
Har du eller någon du känner en separett på landet? Alltså en toa som separerar kiss och bajs. Många använder tex köpt toaströ som ofta är bark eller andra skogsrester. varför inte använda kaffesump som toaströ i separetten? Strö över bajset som vanligt. det suger upp vätskan bättre än bark och drar dessutom till sig olika svampar som bidrar till en snabbare nedbrytning.
Gör flytande supergödning ihop med ägg- och bananskal
Vill du ha en riktig supergödning att blandas i jorden när du planterar blommor. Mortla äggskal, stavmixa bananskal (endast ekologiska) och bland med kaffesump och vatten. det blir en dunderladdad lösning eller mer av en gröt men som ger massor av näring till tre ganska ouppskattade restprodukter som vi genererar ganska mycket av.
Håll ohyran borta
Sniglar (inklusive mördarsniglar), snäckor och myror gillar inte kaffesump alls. En gammal klassiker är därför att strö kaffesump i rabatterna runt växterna som en slags barriär och ett miljövänligt sätt att hålla ohyra borta. Som en bonus gillar däremot maskar syran som finns i kaffesumpen så de gillar kaffesump både på och i jord.
Använd kaffesump som bodyscrub eller mot obehagliga dofter
Vill du få bort vitlöksdoft, fiskodör eller andra starka dofter. Gnugga händerna med blöt kaffesump så försvinner mycket av doften. Funkar även för obehagliga dofter i kylskåp. Ställ en burk med torkad kaffesump i kylen eller varför inte i en unken garderob eller skafferiet. Byt efter ett par veckor och låt den få nytt liv genom något av de andra tipsen här. Och funderar du på att öppna spa kan du blanda kaffesumpen med lite varmvatten och kokosolja och låta den få nytt liv som bodyscrub.
Använd kaffesump som miljövänligt vägsalt
Skippa saltet på isiga gångbanor i vinter. Torkad kaffesump funkar utmärkt till att strö istället där det är halt.
Kaffesumpen, din kompis i köket
Kaffesump funkar fint till fastbrända rester i kastruller och stekpannor om du tar lite på en disktrasa. Undvik dock keramik som annars kan bli lite missfärgat av sumpen.
Använd kaffesumpen för att färga
Kokar du ägg i kaffesump får de en vacker brun färg (vill du ha gul eller röd funkar gula och röda lökskal fint). Du kan även få nytt trä att se antikt ut med hjälp av kaffesump och ättikssprit. Det funkar även bra blandat med olja för att täcka små repor i trä.
Städa ur öppna spisen
Har du en öppen spis och ska städa ur askan? Lägg dit fuktig kaffesump först så slipper du ett dammoln när du städar ur. Askan kan sedan ihop med kaffesumpen bli gödning i trädgården som i exemplen här på sidan. Men använd med måtta då aska kan från öppna spisar i för stor koncentration kan tillföra kadmium till jorden.