…sedan vi påpekade detta. Coop, klicka här för att STOPPA KLOCKAN!

Nu hjälper vi Coop i mål med digitala kvitton

Alla insatser för att klara omställningen till ett mer klimatsmart samhälle behöver göras av alla samtidigt. Det är det enda sättet för oss att klara livhanken de kommande tio åren. Då kan det vara extra irriterande att se att en aktör verkar ha stannat upp helt i utvecklingen.

Butikskedjan Coop var tidiga med arbetet mot digitala kvitton och under 2021 lanserade man digitala kvitton för de kunder som använder ”Scan N Pay” men sen tog det stopp. Efter det har de andra kedjorna sprungit om Coop för länge sedan och erbjuder både digitala kvitton och vägning av varor direkt i terminalen som minimerar antalet etiketter. Något som kedjan verkar hålla fast vid att behålla.

Det kanske inte känns som ett stort problem men det handlar om stora volymer som tas ut ur terminalen och ofta slängs i en papperskorg 10 meter bort. Vi lät Chat GPT räkna på detta.

För att uppskatta miljöpåverkan från Coops papperskvitton kan vi börja med en ungefärlig uppskattning baserad på deras försäljningsdata och kvittots standardstorlek:

  • Antal kvitton: Om varje medlem på Coop (cirka 4 miljoner) gör i genomsnitt 2 köp per vecka, skulle det resultera i ungefär 400 miljoner kvitton per år.
  • Åtgång av papper: Med en genomsnittlig kvittolängd på 17,5 cm innebär detta en total pappersanvändning på cirka 70 miljoner meter per år, vilket motsvarar en betydande mängd termopapper.
  • Miljöpåverkan per kvitto: Vanliga papperskvitton trycks ofta på termopapper, som innehåller kemikalier som bisfenol-A (BPA) eller bisfenol-S (BPS), vilka kan ha negativa miljö- och hälsoeffekter vid nedbrytning. Enligt uppskattningar från olika miljörapporter innebär en genomsnittlig kvittorulle en viss mängd CO₂-utsläpp vid produktion och transport.
  • Sammanlagd påverkan: Om vi antar att varje kvitto har en miljöpåverkan motsvarande 0,5–1 gram CO₂ (beroende på storlek och tryckmetod), kan det ge ett utsläpp på cirka 200–400 ton CO₂ per år från Coops kvitton. Därtill kommer utsläpp från transporter och avfallshantering.

Detta är självfallet bara en uppskattning men ändå några faktorer som måste tas i beaktning när man räknar ut miljö- och klimatpåverkan. Självklart finns det också målgrupper som vill behålla papperskvitton av en eller annan anledning men att inte erbjuda möjligheten till de som vill år 2024 känns inte i linje med deras profil som ”en grön kedja”.

Men vi vill inte kritisera. De har säkert målat in sig i ett hörn med en dålig upphandling av svindyra kassasystem som de nu måste leva med eller annan anledning. Istället vill vi peppa dem och har därför startat en timer som räknar upp från det datum ett första inlägg om detta gjordes. Coop kan när som helst gå in och stoppa klockan när de kommit i mål med digitala kvitton.

Så gå in och peppa dem på deras Facebook. Dela inlägget vi har gjort kring detta och påminn om detta.



Vill du utmana ett företag och göra en nedräkning? Mejla oss på klimatochmiljo@gmail.com