Arkiv: Poddar

Med aktier som vapen mot storbolagen

Fredsaktivister och miljökämpar utmanar nu storbolagen på deras egen spelplan. Men går det att förändra världen genom att köpa aktier? Hör riskkapitalisterna, pensionärskrigaren – och finansmannen som bytte sida. Del 2 i vår serie om slaget om kapitalismen.

Kampen om naturen

Hur använder vi naturens resurser och vem bestämmer över dem? Kampen om naturen är en programserie som undersöker konflikterna som uppstår kring naturresurserna. Hur kan man hitta lösningar, hur har det sett ut, hur är det nu och hur ser framtiden ut?

Klimatröster (Klimataktion Nyköping)

En podd om klimatet som Klimataktion i Nyköping och Omställning Nyköping står bakom. Fokus är på visioner om en hållbar framtid. Varje avsnitt innehåller en intervju med en person som på något sätt har att göra med klimatfrågan

P1 Sommar: Alexandre Antonelli

Alexandre Antonelli är forskningschef på Royal Botanic Gardens, Kew i Storbritannien. Han har främst studerat tropikernas biologiska mångfald och arbetat med att kartlägga hoten från miljöförstöringen. För det har han fått ett flertal priser och han är i dag en av världens mest citerade forskare. Alexandre Antonellis Sommar handlar om den stora tysta artdöden – där massor av djur- och växtarter försvinner, för att aldrig mer komma tillbaka. – Men det finns hopp. Jag berättar hur vi kan rädda den biologiska mångfalden. Och så avslöjar jag vad som ligger i alla mina skokartonger.

Naturmorgon: Vikten av en koloniträdgård och sensommarens insekter

Det är 100 år sedan koloniträdgårdarna började odlas i Sverige, till glädje inte bara för människor utan också för bland annat insekter. Vi ställer oss också frågan om vad det är vi hör, så här i sensommar tid – är det en syrsa eller en vårtbitare? Och så lär vi oss snickra en mulmholk. Programledare: Joacim Lindwall.

Sommar i P1: Gunhild ”Ninis” Rosqvist

Gunhild ”Ninis” Rosqvist är professor vid Stockholms universitet, institutionen för naturgeografi och forskar om hur klimatförändringar påverkar arktiska miljöer. Hon var i 16 år föreståndare för Tarfala forskningsstation som är belägen i Kebnekaisemassivet.Gunhild ”Ninis” Rosqvist har genom åren lett flera forskningsprojekt bland annat om hur uttag av naturresurser påverkar miljö och människor i Nordens arktiska områden. I sitt Sommarprogram pratar Gunhild ”Ninis” Rosqvist om hur världen kommer att se ut om vi inte ändrar vårt sätt att leva. – Och om min arbetsplats som riskerar att smälta bort.

Klimatet blir allt galnare – så här förändras Finland

Vi vet inte exakt hur Finland påverkas av klimatförändringen. Det kan bli varmare, kallare, torrare och blötare. Det enda säkra är att vi står inför stora förändringar. Simon Karlsson och vetenskapsjournalisten och författaren Marcus Rosenlund reder ut vad klimatförändringen kan medföra i vårt land.

Lördagsintervjun: Hur ska Sverige nå klimatmålen, Johan Kuylenstierna?

Enligt Sveriges klimatmål ska Sverige vara klimatneutralt 2045. Men än så länge minskar utsläppen alldeles för långsamt för att målet ska nås.

Klimatpolitiska rådet, som utvärderar regeringens politik, anser att det som regeringen hittills beslutat inte är tillräckligt. Men vad mer behöver göras? Och går det att nå målen? Johan Kuylenstierna, ordförande i Klimatpolitiska rådet, är gäst i Ekots lördagsintervju.

Green Hacks Scandinavia

Möt klimathjältar, experter och innovatörer som delar med sig av sina tips om hur man kan göra ett postivt klimatavtryck. Du får höra deras berättelser och värdefulla tips om hur du implementerar en hållbar livsstil för att öka välbefinnandet för dig och planeten. Flera avsnitt finns!